четвъртък, 24 март 2011 г.

Франзели


От дете обичам вкуса им, но всеки опит да ги направя както трябва, се проваляше с гръм и трясък. Докато един ден не прочетох в нечий блог /ще го издам веднага след като го намеря/ тайната за вкусните франзели. За мое огромно учудване тайната не е в съставките на тестото, а в печенето.

Продукти:
200 грама вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
около 500 грама брашно
около 7 грама суха мая

Пиша продуктите в последователността, в която ги слагам в хлебопекарната. От както имам този уред, месенето съм го прехвърлила почти изцяло там.
След като тестото втаса, разпределям на 3 топки /за три дълги франзели/ или 5 топки /за пет малки/. Оформям ги на дълги фитили и ги слагам върху сладкарска хартия в тавата да втасат. През това време включвам фурната на 190 градуса и на дъното поставям съд с вода. Като втаса тестото, правя малки разрези по тях с нож и ги пъхам във фурната. От нея вече излиза облак пара, който всъщност помага франзелите да станат толкова пухкави и с хрупкава коричка.

Пека до леко зачервяване отгоре, след което вадя съда с водата и местя франзелите максимално долу, защото в противен случай отдолу остават недоопечени.
Това е, да ви е вкусно!

2 коментара:

  1. Изглеждат страхотно и много вкусни, мисля да ги изпробвам:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! От както се научих да ги правя, това е хлябът, който ядем :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...