![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiKh6RjnowLrYhSq4OFTcUemO8uci0QUqT42N07yjLS0sfNkToW45G5bJ3vhtQ-4iKf9ehz8ZozlukO0uMg69Zk4Yy9sBhaGW1Tia_8kv8w1XnYORnYXikmUsW1-7wJBXK5pFYNtnfCLo/s400/IMG_3483.jpg)
От дете обичам вкуса им, но всеки опит да ги направя както трябва, се проваляше с гръм и трясък. Докато един ден не прочетох в нечий блог /ще го издам веднага след като го намеря/ тайната за вкусните франзели. За мое огромно учудване тайната не е в съставките на тестото, а в печенето.
Продукти:
200 грама вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
около 500 грама брашно
около 7 грама суха мая
Пиша продуктите в последователността, в която ги слагам в хлебопекарната. От както имам този уред, месенето съм го прехвърлила почти изцяло там.
След като тестото втаса, разпределям на 3 топки /за три дълги франзели/ или 5 топки /за пет малки/. Оформям ги на дълги фитили и ги слагам върху сладкарска хартия в тавата да втасат. През това време включвам фурната на 190 градуса и на дъното поставям съд с вода. Като втаса тестото, правя малки разрези по тях с нож и ги пъхам във фурната. От нея вече излиза облак пара, който всъщност помага франзелите да станат толкова пухкави и с хрупкава коричка.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwATsbjSCQsPqSsOE8C8cYWDtWyEuo-5WvSilz1I_nBC1qJuz8wKv_o9mqH1p1s5pk6Jv-6hDuLSp-VaSGu_oaNa8j6OFxM5QnJ7INQPn_7Npo0DqijR89t7tFGL0a2sUdzB8oZxQ0_io/s400/IMG_3487.jpg)
Пека до леко зачервяване отгоре, след което вадя съда с водата и местя франзелите максимално долу, защото в противен случай отдолу остават недоопечени.
Това е, да ви е вкусно!
Изглеждат страхотно и много вкусни, мисля да ги изпробвам:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря! От както се научих да ги правя, това е хлябът, който ядем :)
ОтговорИзтриване