понеделник, 17 октомври 2011 г.

Курабийки с моркови и овесени ядки


Попаднах на тази рецепта съвсем случайно, ровейки се из нета. Всъщност като цяло много ми допадна целият блог, където я намерих. И тъй като времето вчера /а и днес де/ бе повече от кошмарно, нямах никакво намерение да си подам носа навън. За моя радост се оказа, че имам и всички необходими продукти. Постигнах и образователна цел, като изпълних мечтата на малкото ми момиче и й дадох да бърка в голямата купа :) Справи се детето повече от добре, само вече накрая като започнах да добавям брашното, малко й дойде нанагорно...
За всички, на които съставката "моркови" не им се вързва с думата "курабии", искам да кажа, че само да опитат една хапка, ще им паднат всички предразсъдаци. Курабийките изпекох вчера следобед, а към този момент /18:15 часа/ няма нито една. Ядоха всички, дори малкото ми момче , а и неговият капризен татко. Дори нещо повече, награбиха ги топли-топли от тавата. Едва успях да запазя няколко, за да ги щракна днес :)
Нооо, стига приказки, ето я и рецептата, която лекичко промених...

Продукти:
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. захар
3-4 средни моркова, настъргани на ситно
70 гр стафиди
1 ч.ч. фини овесени ядки
1 ванилия
3 с.л. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер

Яйцето се разбива /аз ползвах телена бъркалка, вместо миксер/, към него се добавя захарта, киселото мляко, настърганите моркови, стафидите, овесените ядки, олиото и ванилията. Морковите се настъргват непосредствено преди слагането в сместа.
Постепенно се добавя и брашното, в което е добавено канелата и бакпулвера.
Замесва се гъста смес, която все още си лепне.
Купата със сместа се прибира в хладилника за 2-3 часа.

През това време овесените ядки набъбват и сместа се стяга.
Постелих хартия за печене в тавичка и с намаслени ръце гребвах от сместа и оформях топчета с големина на смокиня.
Пекат се около 30-тина минути или докато леко се зачервят.
Оставят се да изстинат за около 5 минути и се прехвърлят върху решетка да изстинат окончателно.

8 коментара:

  1. МММММ..Пипилотка ,колко са хубави и нежни!
    Много интересна рецепта си ни предложила ,благодаря!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат чудесно!Предполагам,че са също така вкусни!
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми допада тази рецепта! В момента съм на вълна моркови и тиква :) Вече направих едни чудесни сладки с тиква и сега ще пробвам тези :)

    Хубав и усмихнат следобед!

    ОтговорИзтриване
  4. След превъзходния кекс с моркови на Йоли изобщо не бих се поколебала да сложа моркови в сладкиш или каквото и да е печиво!
    А като гледам твоите бисквитки съм двойно по-убедена-изглеждат ужасно вкусни,със сигурност с превъзходен аромат!
    Много ми харесват!

    Сърдечен поздрав от мен!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета, благодаря ви за милите думи :) Истината е, че аз също се притеснявах малко от комбинацията "мокрови-захар", но след като направих картофени бисквити и ги изяхоме с кеф, значи вече ще съм много по-смела и ще експериментирам :)))
    Поздрави за всички вас и приятен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Ooo Пипилотка, страхотни са тези морковени курабийки, идеята е фантастична и с изненада откривам всеки път моркова как чудесно пасва в десерти :) Аз имам и една морковена торта много любима, а съм яла преди години и бобена и картофена торта ... но сега като се замисля, ще се разтърся за някоя интересна рецепта :) Благодаря за чудната идея и мисля и аз да ги изпробвам .... когато ми остане мало време :))
    Прегръдки и целувки за теб и малката помошничка (и аз давам на голямата щерка да помага, голям кеф:)))!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна идея!
    Ше опитам скоро!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз съм голям любител на морковите в сладкиши, а също и на овесените ядки. Записвам си рецептата на тези апетитни курабийки и ще ги пробвам задължително!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...