вторник, 25 октомври 2011 г.

Картофена крем-супа



Моята най-най-най-добра приятелка е бременна :)))
С Герчо се познаваме и сме приятелки от времето когато аз бях на 6, а тя на 5. Мога с часове да разказвам за щастливото ни детство, когато играехме до късни доби навън в летните дни, или пък сгушени на 20 ката одеала да режем картонени кукли и дрехи за тях на площадката между 7-мия и 8-мия етаж... През годините дори и да не сме си говорили с дни, като че ли е съществувала някаква телепатична връзка помежду ни. Преди две години имах щастието и голямата чест да я придружа до олтара и да я предам на нейното слънце :) А сега... сега ще имам най-сладката задача - да бъда кръстница на едно малко, сладко бебче :))) Отплеснах се и почти се разплаках...
Та моята най-добра приятелка съобщи първо на мен благата си вест, от което аз се почувствах неописуемо щастлива :)От тогава /има-няма 2 седмици/ тя всеки ден "минава" на отчет да сподели как се чувства. Онзи ден сподели, че й се яде картофена крем-сума и че никога не е правила. Толкова ми се прииска да й направя една супа, но за съжаление тя живее през девет земи в десета или както се казва сега "на 7 часа разлика". Въпреки всичко реших поне да разгадая как се прави тази крем-супа, защото колкото и да е невероятно, никога до днес не бях правила каквато и да е крем-супа. Почетох тук-там из интернет, попитах една приятелка и реших да се пробвам.
Герчо, дано да ти е полезна рецептата, супата наистина беше невероятно вкусна ;)

Продукти:
1 глава лук
парче от глава целина
4 средно големи картофа
краве масло - около 2 ч.л.
олио
120-150 мл. прясно мляко
сол
подправки според вкуса /черен пипер, дафинов лист.../


Разтопяваме половината масло заедно с малко олио, за да не прегаря и задушаваме ситно нарязания лук. Като омекне, добавяме ситно нарязаното парче целина. Следва нарязаните на едри кубчета картофи. Посоляваме /1 ч.л. сол или на вкус/, добавяме подправките и наливаме вода, колкото да покрие картофите. Оставяме да къкри на слаб огън. Като се сварят картофите, вкарваме пасаторът в действие или изсипваме всичко в робота, за да пасираме. Добавя се останалото краве масло и затопленото прясно мляко, като количеството му е в зависимост от гъстотата на супата.
Гарнираме с крутони или със сиренце ;)

1 коментар:

  1. Това е много любима супичка и у нас,която и 14 годишната ми дъщеря приготвя много често!С крутончета е идеална!
    Поздрави и леко бременеене на дружката ти,кръстнице!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...