понеделник, 10 октомври 2011 г.

Просто палачинки...


Просто палачинки или прости палачинки...:)))
Любимата закуска в нашето семейство, която лятото просто оставаше на заден план, но не беше забравена. Като се замисли човек, какво по-хубаво от дъждовна неделна утрин и ухание на вкусни и топли палачинки :)
Заповядайте ;)

Продукти:
2 яйца
600 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
щипка сода бикарбонат
брашно до получаване на смес с гъстота на боза

Разбивам яйца с тел, не с миксер, за да не стават много балончета. Добавям млякото и разбърквам. Следват солта, захарта и брашното. Добавям брашното лъжица по лъжица, а заедно с него и содата. Като постигна необходимата гъстота, оставям сместта да отлежи.
През това време загрявам добре тигана за палачинки. Ако избързам и сложа първия черпак преди тиганът да е добре загрял, палачинката или няма да стане, или ще стане клесава.
Тиганът ми е тефлонов, но въпреки това преди всяка палачинка, го намазвам с няколко капки олио. Веднага след като извадя готовата палачинка, я мажа обилно с краве масло.
Мъжът и дъщеря ми се научиха и като извадя първите две палачинки, сядат на масата в кухнята и грабват всяка нова гореща палачинка, която бива погълната докато стане следващата :))) /тези двете на снимката се наложи да ги скрия, докато си мият ръцете :)))/

Тъй като обичам палачинките със сладък пълнеж, отворих едно бурканче сладко от череши - повече от превъзходна комбинация!!!

8 коментара:

  1. Просто палачинки...НО КАКВИИИ!...страхотни са браво!
    Лека и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Аууу,чудни са!Разбираемо изчезват още от тигана!Страхотни!

    ОтговорИзтриване
  3. Ахааа, няма нищо по-хубаво и вкусно от "просто палачинки" :) Обожавам ги винаги и всякак ... и сега се сещам за Макс и Моритц и "... шапка топла палачинка, ще те пази от настинка ... " :)))
    Хубава вечер и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм, Пипи мисля, че мъжът ми ще ми забрани да гледам твоя блог вечер :) Вкъщи той е майсторът на палачинките и сега е набеден утре да приготви за закуска ;) Просто не издържах при вида на твоите изкусителни "просто палачинки"! Страхотни са! Хубава вечер от нас!

    ОтговорИзтриване
  6. Хей, момичета, благодаря за милите думи :)
    Истината е, че доста се чудих дали да постна тази рецепта, защото надали има човек, който да не е правил палачинки, но пък после си казах - защо не, какво като са едни прости, обикновени палачинки :)
    Евка, Евка, де да пазеха от настинки...
    Габи, извинявам се на мъжа ти, ама щом е майстор, няма как да не метне тигана утре сутрин, мисля, че и той ще е доволен ;)
    Приятна вечер и прегръдки за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Този вид неделни сутрини и на мен са ми любими, но рядко ме навястяват- завиждам ти:-)
    И аз искам просто палачинки!

    ОтговорИзтриване
  8. Просто или прости палачинки,но винаги желани и винаги обичани!Солени или сладки изчезват изключиелно бързо!
    Пожелания за един прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...