събота, 8 октомври 2011 г.

Царска туршия


Колкото и да не ми се искаше да се разделям с лятото, то бавно и безвъзвратно си отива...
И...идва сезона на зимнините :)
Да си призная честно не вървя по стъпките на моите родители, които стават сутрин в 6 часа, за да идат рано на зеленчуковата борса, да накупят 20 кила червен пипер, още толкова зелен, камби, цветно зеле и каквото там се сетите. Вярно, понякога се изкушавам да заседна пред чушкопека с чаша мартини и да опукам едно чувалче пиперец, но тия ми мераци бързо изчезват :)))
Тази туршия обаче опитах преди няколко години за първи път и буквално се влюбих в нея. Прави я свекърва ми и до тази година свенливо отказвах да я попитам за рецептата. То пък не боляло, жената ми я даде още докато споменах "Абе да ти е на лесно рецептата за онази хубавата туршия?"
Та след като вече се сдобих със заветната рецепта, вече нямам оправдание да не ида до близкия пазар. Оказа се и, че става бързо... :)))

Продукти:
10 кг. зарзават, разпределен в следното съотношение - 6 кг. червени камби, 2 кг. карфиол, 2 кг. моркови
1 литър 6-градусов оцет
500 грама захар
200 грама сол
подправки - копър, зърна черен пипер, листа на целина, дафинов лист

Зеленчуците се измиват. Първо се нарязват морковите, после се наситнява карфиола на розички. Последно се почистват и нарязват камбите. Понеже се получава завидно количество зарзават, ползвах един добре измит леген.
Върху зеленчуците се изсипват солта и захарта. Разбъркват се и се оставят да преседят минимум 3-4 часа, а най-добре едно денонощие като е добре да се държат на хладно.

Целта на това преседяване е да се отдели сок.
Като мине определеното време, сокът се отделя, прецежда се и към него се добавя оцетът. Тази смес се вари около 4-5 минути и се оставя да изстине.
През това време към зеленчуците се добавят подправките. След това сместта се прехвърля в буркани като се пълнят добре, да не останат празноти. Напълнените буркани се заливат с изстиналата марината и се затварят.

Стерилизират се за 5 минути за капачките.

Ха, да не си помислите, че само този буркан успях да напълня... :))) За тази доза излизат ориентировъчно около 12-13 компотени буркана ;)

4 коментара:

  1. Никога не съм правила туршия, но все някой ден и това ще пробвам :)) Все ми се струва голяма играчка, а и моите родители са далеч от мисълта като бабите и дядовците ми да отглеждат заланчуци и да правят зимнина ... та това си е лукс в къщи :))) Наистина не звучи толкова страшно ... приготвянето! Пипилотка чудна изглежда твоята туршия, поздравления! Прегръдки и целувки от вече зимна София :)

    ОтговорИзтриване
  2. Евка, наистина не е нито трудно, нито толкова трудоемко, още повече когато не се прави в огромни количества ;) Благодаря ти за милите думи :)))
    Лека вечер и поздрави от дъждовен и ветровит Бургас!

    ОтговорИзтриване
  3. Миленка, аз туршия не ям, но пък половинът е страшен любител, а ти сега го направи да изглежда като не така завързана работа. Може пък да взема като една добра домакиня да направя и аз едни буркани в мазето :-)
    Първата ти снимка е като от корица на винтидж книга- уникално любима ми е!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, Милен пък ме нахока за тази снимка, че съм била с много ниска бленда, ама и аз много си я харесах, за това я сложих заглавна :)))
    Верно е лесна туршията, а ти като една оврътна булка като нищо ще я спретнеш за нула време ;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...