![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh62Br25yyXIWFDJpYl2yv4SyJ6F3vaqdrV6_oJAWe9ZMmXH5T0WwDRl92mdF-Ydgw-hBq9laXqmuha1WdrEKs9Y85YOEJpva1IsxsR6kolQLCORA3LRvyU7DzsBBTloNqpP9HQ4RzLp2E/s400/IMG_9143.jpg)
Тази рецепта открих преди време в един руски кулинарен сайт. За съжаление сглупих тогава, че не го съхраних, но явно някъде из сивите ми клетки е останала част от идеята и за това реших да се пробвам. Помня, че имаше два варианта за пълнеж - един от ориз и пилешко месо, а вторият - от варени картофи и риба тон. Спрях се на първия, тъй като нямах достатъчно картофи, но определено ще опитам и рибния вариант.
Продукти:
около 2 средно големи тиквички
половин кг. обезкостено пилешко месо /филе, бут/
1 ч.ч. ориз
2-3 стръка зелен лук
2 печени червени пиперки
Ситно нарязаното месо се запържва до златисто в малко мазнина, след което се задушава с малко вода и сол до готовност.
Оризът се запържва до прозрачно в 2-3 с.л. олио, след което се добавя нарязания зелен лук. Поетапно се добавя по малко топла вода, докато оризът я усвои и така до пълната му готовност. Посолява се. Към оризът се добавя готовото пилешко месо и ситно нарязаните червени пиперки.
Оставяме плънката настрана и се заемаме с тиквичките.
Измиват се и се нарязват на ленти с дебелина около 2-3 мм. Попарват се за около 5 минути във вряща подсолена вода.
Съдът, в който ще се нареждат се намазва леко с мазнина и тиквичките се редят както се вижда на снимката.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirgTXp-JT0Zn_8n4lbEsE7_Vltj5DD69hm3AnoaJw3gK10D-4l3sALABpuuAktr4Cbwdn6ArgSpEp9Kc_rKeSovRH3A2LSKVyzqcrJ8uNCcE-vqcwM5D4vnpPPs6dWPV0Ok6bgwAq12Co/s400/IMG_9130.jpg)
В така "постелените" тиквички се изсипва плънката и краищата, които висят навън, се защипват отгоре, така че да покрият изцяло плънката.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgf39Mrm1zzK5q-HF2rEWybT2ZqX8SsXSn0C0a1OiQtY2bzIMTKJ6YEv6s_DDLgG9p5F39AaQgx-82UH6gZ9HiI4SL8lqnBzTSmXulMBuh4RKAaC4jaVHVf2_4vmmot02hKo7tv9EeWClU/s400/IMG_9133.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2B9ZMANY-xWYqfQjueHLvDmKztAS65aii6m_16AxmZ1wXh6zm8xlKQMGQKKiE85MNjy7rrhdOMLTAn_T7YBMXvqSKXi8O08HQXLlJ615znFM8GFWnEZ_4HJlJEz_wPRM_eiTkHYtiKrQ/s400/IMG_9134.jpg)
Тавичката се пъха във фурната за около 30 минути на около 180 градуса. Не е необходимо да се налива вода или мазнина, защото плънката е готова за консумация, оризът се стяга допълнително и улеснява запазването на формата на запеканката след изваждането от тавичката. /тук като своя грешка не мога да не отчета, че трябваше да изчакам запеканката да изстине, но не си сметнах времето и домочадието беше зверски гладно/
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhu_8ec5aUDrU3qt9RmwvkZk187YObMLq7HqC4T0jHB2sfgDSM5nEcTpS6Td08z5jJiT7dDwfybQJ5VOlgPf9CrN2V0PM9pvCCCSTrZc_NP_6UWu8xbrYtbiX4dRj2tgzZBQ5gAL5uhv7E/s400/IMG_9138.jpg)
Декорира се според вкуса, ние я хапнахме с голяма купа шопска салата.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkJ0khCRY9aw_I37Hvoa6sJwImyOJZjA0FFuWWtKHqSJnm8Vp58iRknec8eivHJ1P5b5OLMzZp4c9ba-kR6flU1aRxJQqHPsBE7bdp1xExhHbiEkRl1ImzpF5tZUAYjJHAtLE4PysJDt4/s400/IMG_9148.jpg)
Лелее разби ме, това изглежда много вкусно, каква идея ... оххх лигичките ми потекоха, напоследък нещо ми става с този апетит :))) А руснаците са страхотни кулинари, преди време имах една колежка русиня, готвеше като магьосница, уникално вкусни, техни си руски ястия :) Поздрави и слънчева и усмихната неделя Пипи :)
ОтговорИзтриванеХехе, Ева, съжалявам за разпалването на апетита ти, но явно е нещо заразно, защото и при мен се забелязва в последно време :))) Колкото до тази запеканка, изобщо не очаквах да стане толкова вкусна, което ме кара още повече да съжалявам, че съм затрила линка от руския сайт :( Но мисля обезателно в скоро време да пробвам варианта с риба и картофи и веднага ще споделя дали си струва ;)
ОтговорИзтриванеПожелавам една приятна и релаксираща неделя :)))