понеделник, 27 май 2013 г.

Повече блат, по-малко крем

Правенето на торти, както и на разни други тестени и сладки изделия, ми доставя огромно удоволствие. За съжаление като един изявен чревоугодник трудно устоявам да не си хапна и за това се опитвам да избягвам правенето на торти, кексове, тутманици и прочие калорични бомби. Доста често правя нещо, което в крайна сметка се оказва, че си го хапвам сама или просто го нося на работа, за да споделя с колежките, защото домочадието е капризно... Начело с главата на семейството :) Та като го споменах...той обича да си хапва сладко, но има определени предпочитания и вкусовите ни се различават тук-там. Примерно аз харесвам сиропирани сладкиши, а той не, аз харесвам торти с повече крем, а той точно обратното. Отплеснах се... :) Та тази торта е направена по негов вкус. Реших да съм бяла и добра, а и в хладилника седеше самотна кутия с маскарпоне, чийто срок на годност наближаваше да изтече. За блат ползвах рецепта за вкусен кекс, а кремът се оказа малко като количество, така че сътворих тортата-мечта на моето пораснало момче :)

Продукти за блатовете:
3 големи или 4 малки яйца
1 1/2 чаена чаша захар
12 супени лъжици олио
15 супени лъжици вода
2 чаени чаши брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
1-2 супени лъжици какао
По желание - 1/2 чаена чаша ситно нарязани орехи

Продукти за крема:
250 грама маскарпоне
250 грама заквасена сметана
1 чаена чаша пудра захар

Шоколад за заливка

Правенето на блатовете е лесно - яйцата се разбиват до побеляване, добавя се захарта и се бърка интензивно. След това добавяме олиото и водата и след това брашното заедно с какаото, ванилията и бакпулвера. Ако решите да добавите орехи, сега е момента. Разделих сместа на две и я пекох в малка кръгла форма /диаметър около 18 см./ Получиха се два блата, които заравних и разполових още на две.

Докато блатовете се пекат, се забърква крема. Маскарпонето се разбива на пухкав крем, добавя се пудрата захар и после постепенно и леко се добавя заквасената сметана.

Когато блатовете изстинат /а може да се направят и от предния ден/ започваме сглобяването на тортата. Нареждаме блат, сиропираме /аз ползвах сок от компот от праскови/, следва умерено количество крем. И така до края. Почти не ми остана много крем за измазване, но все пак успях. Притеснявах се да не стане много суха тортата, но явно след като блатовете са добре напоени, те не поемат много от крема.

Накрая украсих отгоре с шоколадова глазура.

Думите на мъжа ми, когато опита тортата бяха: "Това ти е една от най-вкусните торти, които си правила!" Еееех, колко му трябва на човек да му се стопли душичката :)


4 коментара:

  1. Съвсем мъничко. А ти определено си стоплила неговата, затова и той твоята.
    Прекрасна е тортичката, много вкусна и симпатична.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта :) Точно по мой вкус :)
    Аз съм от тези, които не си падат много, много по сиропираните изделия и предпочитам шоколадови торти :)

    ОтговорИзтриване
  3. sled kato dobavish zakvasenata smetana s kakvo produljavash razbyrkvaneto s mikser ili na ryka ? izvinqvam se che ne pisha na bulgarski no nqmam vyzmojnost .

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Радостина! Няма проблем за латиницата ;) След като разбия маскарпонето със захарта, добавям заквасената сметана и разбивам съвсем за кратко с миксера. Ако те притеснява, че може да се втечни, не пречи да се доразбърка на ръка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...