събота, 17 септември 2011 г.
Сладко от праскови
Това е второто ми любимо сладко след черешовото :)))
След едноседмична почивка в Дряново при родителите на Милен, се прибрахме в Бургас и разопаковайки кашончетата "зимнина" попаднах на няколко килограма ароматни праскови. Ядохме доволно на корем, но все пак реших, че ще отделя малко, за да направя от любимото си сладко. Понеже прасковите бяха доволно сладки, не сложих обичайната комбинация 1:1 - плод:захар, а намалих захарта почти наполовина. Не сгреших...
Продуктите, които аз използвах едва ли някой друг точно ще спази, но ще запиша за ориентир:
1.150 кг. обелени и изчистени от костилките праскови
0.600 кг. захар
1 ч.л. лимонена киселина
Измих прасковите, за да отмия мъха и след това ги обелих. Нарязох ги на средно големи парчета. Посипах отгоре им захарта и ги оставих така няколко часа. При седенето със захарта прасковите бяха пуснали малко сок, но аз все пак добавих 1 ч.ч. вода и ги сложих на котлона. Знаете ориентирът кога е готово сладкото с капката от него, която не се разлива :) Тъй като обаче черешовото сладко като че ли ми стана една идея по-гъсто, този път изключих котлона преди капката да е много "устойчива". Добавих лимонената киселина, разбърках и след 5 минути започнах да разливам сладкото в бурканчета, които веднага затварях и обръщах с капачката надолу.
Този път реших да не заварявам бурканите, а просто ги прибрах на сигурно в хладилника. Още повече, че съм сигурна, че едва ли до Коледа ще има останало сладко :)))
Етикети:
консервиране
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пипи,дай филийката насам:)ще я ям:)
ОтговорИзтриванеБраво,много хубаво сладко!Зимата да ни спретнеш някой хубав сладкиш с него:)
Кате,като взимаш дръпти и една филийка и за мен!:))
ОтговорИзтриванеМного изкушаваш с това сладко,обзалагам се,че е страшно вкусно и ароматно!
Спокойна неделя!
Хехе, момичета, радвам се, че филийката ми ви е изкушила :)))
ОтговорИзтриванеКате, от сега съм скрила едното бурканче за един бъдещ сладкиш ;)
Елексир, наистина е много вкусно сладкото, заслужава си всеки миг от приготвянето му :)))
Приятна и спокойна вечер!!!
Охаа Пипилотке, каква прелест си ни приготвила, обожавам сладко от праскови ... като дете, а и сега често си мажа филийка с масло и конфитюр ... пристрастена :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки и чудна нова седмица :)
Благодаря, Евка :) Днес за закуска правих палачинки и реших да гарнирам една с това сладко, за да мога да постна палачинките в блога, обаче докато се обърна и ... палачинки вече нямаше :))) /миналата неделя същото се повтори, за това следващата ще си скрия една палачинка като за снимки докато не е свършило и сладкото :)))/
ОтговорИзтриванеУсмихната и лъчезарна седмица и на теб!!!
Сладкото изглежда фантастично - невероятен цвят, перфектна гъстота и парченца цели плодове! Прииска ми се да гребна голяма лъжица и да му се насладя. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица, Пипи! :)
Ева, невероятно поласкана съм от коментара ти, накара ме да се почувствам като първокласник, получил първата си шестица :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!