неделя, 5 юни 2011 г.

Овесени бисквити с пресни ягоди


Отново е неделя и оползотворявам малкото свободно време да се завъртя в кухнята. Още в сряда попаднах на тази интересна рецепта в блога на Ирина , чиито рецепти следя при всяка нейна публикация и всеки път оставам безмълвна пред таланта й.
Честно казано рядко приготвям овесени ядки, защото децата ми не са им фенове, аз също не ги харесвам особено, но веднъж бях яла овесени бисквити и много ми харесаха. А какво по-хубаво от домашно приготвени такива? След вчерашната ни разходка до вилата на моите родители се върнахме с голяма купа ягоди. Отделих една малка купичка от най-ситните и реших да ги ползвам в тази рецепта вместо стафиди и орехи.
Тъй като нямах под ръка кафява захар, промених леко продуктите, за това давам моя вариант.

Продукти:
100 грама краве масло
1 яйце
3 с.л. захар
3 с.л. мед
100 гр. брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
1 ванилия
100 грама финни овесени ядки
около 30-40 ситни ягодки

Разбърквам сухите съставки в една купа, а в друга смесвам маслото, яйцето и меда. Постепенно добавям сухите и бъркам до хомогенна каша. Не ползвам миксер, става много лесно с една вилица или малка телена бъркалка. Накрая добавям ягодите. Послушах съвета на Ирина и прибрах сместа в хладилника за по-малко от час, за да стегне маслото.
След това с лъжица за сладолед гребвах от сместа и слагах купчинки на прилично разстояние една от друга върху сладкарска хартия. При печенето сместта се отпуска и купчинките стават плоски бисквитки.
Пекат се за около 10-15 минути на 180 градуса.

Може да ви се прииска да ги хапнете още от тавата, но най-добре изчакайте да изстинат - тогава са хрупкави и още по-вкусни :)

1 коментар:

  1. Уауууу каква прелест, изглеждат наистина много вкуани! Комбинацията с ягоди много ми допада, аз по едно време често правех обикновени бисквити с овесени ядки и мед и децата много ги обичат, а иначе и ние не сме фенове на чистите овесени ядки :) Мисля да изпробвам твоята рецепта! Поздрави Пипилотке и ти пожелавам една прекрасна нова седмица, прегръдки и целувки от нас за вас :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...