петък, 10 юни 2011 г.

Пълнени тиквички с яйца и сирене



Като дете си мислех, че тиквичките се ядат само пържени, така ги правеше мама - убийствено вкусни, гарнирани с кисело мляко и стрък пресен чесън.
На един по-късен етап опитах яхния от тиквички с ориз, крем супа от тиквички и други подобни, но срам, не срам си признавам, че никога до сега не бях яла пълнени тиквички. За това реших да поправя тази грешка. И тъй като у дома през лятото месото не е много на почит, реших да ги напълня с яйца и сирене.
Рецептата е удивително лесна и бърза, а резултатът - пръстооблизващ...

Продукти:
4-5 малки тиквички
3 яйца
около 200-250 гр. сирене
лук за гарниране

Тиквичките се измиват /не се белят/, разрязват се на две по дължина и се слагат да се бланшират във вряща подсолена вода за около 5 минути.
Изваждат се от водата и се оставят да се изцедят и изстинат. След това средата се издълбава, като семките се запазват. Тиквичките се подреждат в намаслена тавичка и се пъхат във фурната да се запекат за около 20-тина минути. След това се вадят и се пълнят със сместа от разбити яйца и натрошено сирене. При мен тази смес се оказа повечко, за това каквото остана го разбърках с издълбаните семки и разпределих между тиквичките.
Тавата се връща във фурната, докато плънката придобие златист цвят.

Гарнирах тиквичките със зелените листа на пресен лук.

2 коментара:

  1. Пипилотке :) Много обичам пълнени чушки по тази рецепта, странно за тиквички не ми е хрумвало! Изглеждат превъзходни, а и са бързи и лесни и точно по моя вкус ... ще ги пробваме непременно :) Поздрави мила Пипи и хубав и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Идеални са , така приготвени, а колко са вкусни...no comment :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...