събота, 28 май 2011 г.

Запеканка от тиквички, пиле и ориз



Тази рецепта открих преди време в един руски кулинарен сайт. За съжаление сглупих тогава, че не го съхраних, но явно някъде из сивите ми клетки е останала част от идеята и за това реших да се пробвам. Помня, че имаше два варианта за пълнеж - един от ориз и пилешко месо, а вторият - от варени картофи и риба тон. Спрях се на първия, тъй като нямах достатъчно картофи, но определено ще опитам и рибния вариант.

Продукти:

около 2 средно големи тиквички
половин кг. обезкостено пилешко месо /филе, бут/
1 ч.ч. ориз
2-3 стръка зелен лук
2 печени червени пиперки

Ситно нарязаното месо се запържва до златисто в малко мазнина, след което се задушава с малко вода и сол до готовност.
Оризът се запържва до прозрачно в 2-3 с.л. олио, след което се добавя нарязания зелен лук. Поетапно се добавя по малко топла вода, докато оризът я усвои и така до пълната му готовност. Посолява се. Към оризът се добавя готовото пилешко месо и ситно нарязаните червени пиперки.
Оставяме плънката настрана и се заемаме с тиквичките.
Измиват се и се нарязват на ленти с дебелина около 2-3 мм. Попарват се за около 5 минути във вряща подсолена вода.
Съдът, в който ще се нареждат се намазва леко с мазнина и тиквичките се редят както се вижда на снимката.

В така "постелените" тиквички се изсипва плънката и краищата, които висят навън, се защипват отгоре, така че да покрият изцяло плънката.


Тавичката се пъха във фурната за около 30 минути на около 180 градуса. Не е необходимо да се налива вода или мазнина, защото плънката е готова за консумация, оризът се стяга допълнително и улеснява запазването на формата на запеканката след изваждането от тавичката. /тук като своя грешка не мога да не отчета, че трябваше да изчакам запеканката да изстине, но не си сметнах времето и домочадието беше зверски гладно/

Декорира се според вкуса, ние я хапнахме с голяма купа шопска салата.

2 коментара:

  1. Лелее разби ме, това изглежда много вкусно, каква идея ... оххх лигичките ми потекоха, напоследък нещо ми става с този апетит :))) А руснаците са страхотни кулинари, преди време имах една колежка русиня, готвеше като магьосница, уникално вкусни, техни си руски ястия :) Поздрави и слънчева и усмихната неделя Пипи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хехе, Ева, съжалявам за разпалването на апетита ти, но явно е нещо заразно, защото и при мен се забелязва в последно време :))) Колкото до тази запеканка, изобщо не очаквах да стане толкова вкусна, което ме кара още повече да съжалявам, че съм затрила линка от руския сайт :( Но мисля обезателно в скоро време да пробвам варианта с риба и картофи и веднага ще споделя дали си струва ;)
    Пожелавам една приятна и релаксираща неделя :)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...