сряда, 18 май 2011 г.

Тарталети с ягоди


От дете помня как майка ми се събираше с мои лели или просто нейни приятелки, с които обменяха рецепти и често майсторяха различни сладкиши. Най-дълбоко в съзнанието са ми се запазили едни тестени кошнички с крем, които бяха толкова красиви, че ми беше жал да ги изям, но пък бяха толкова ужасно вкусни, че веднъж озовали се в устата ми, забравях за предразсъдъците си. За съжаление жената, която им беше майстор се спомина и така и успях да се добера до нейната рецепта, но желанието да се опитам да ги направя, не ме напусна. Преди месец се сдобих с 6 формички и реших да се пробвам. Потърсих в нета и попаднах на една рецепта, която ми допадна много, тъй като в момента имах ягоди. Коригирала съм леко някои продукти, съобразявайки се с наличните продукти и големината на формичките ми.

Продукти за тестото:
125 гр. брашно
65 гр. краве масло
шипка сол
1 с.л. студена вода

Продукти за крема:
200 мл. прясно мляко
2 жълтъка
1 с.л. /с връх/ натурално нишесте
3 с.л. захар

За гарниране:
10-15 средно големи ягоди
мед на вкус
лимонов сок

Брашното се пресява заедно със солта. Към него се добавя кравето масло, нарязано на дребни парченца, добавя се и студената вода. Всички продукти трябва да са студени и сместа не трябва да се меси много. Готовото тесто се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за около 30 минути. Така то се отпуска и се разточва по-лесно.
Аз в случая разделих тестото на 6 равни части, разточих на кръг с дебелина около 5 мм. и застелих формичките. Дъното надупчих с вилица и сложих формичките да се пекат на около 190 градуса за около 7-8 минутки. След това ги извадих и сложих малки парченца алуминиево фолио на дъното, върху които посипах зърна бял боб. Върнах във фурната за още 10-тина минути или докато се зачервят леко. Извадих готовите тарталети и ги оставих на решетка да изстинат.
През това време направих крема. Разбърках жълтъците с нишестето и с непрекъснато бъркане добавих към свареното горещо мляко. След като се сгъсти добавих захарта. Купата покрих с прозрачно фолио, за да не хване коричка и оставих да изстине.
Нарязах ягодите на парченца, овкусих ги с малко мед и лимонов сок. През това време напълних изстиналите тарталети с изстиналия крем и отгоре добавих нарязаните ягоди.

Е, не се получи онзи вкус от детството ми, но тези ягодови тарталети определено бяха удар в десетката.
Приятен апетит!

5 коментара:

  1. Много са красиви тези тарталетки ииии звучат много вкусно , обожавам ягоди :) Поздрави Пипилотка и много слънце и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря сърдечно :) Отново правиш денят ми усмихнат, дано и твоят бъде такъв :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, започнах да слюноотделям от сутринта :) Красота!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат миниятюрни, прекрасни и много изкусителни~

    ОтговорИзтриване
  5. Много са красиви! Аз наскоро правих подобни тарталетки, изръшках нета за рецепта, а можеше просто да намина оттук. Знам, че са страхотно вкусни, но твоите изглеждат направо изкусително. Намерила си си невероятно сладурски формички!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...