неделя, 27 март 2011 г.

Мерджемек



Това ястие научих благодарение на една много приятна и начетена млада дама от Варна - Ивета. Имах удоволствието да се запозная с нея покрай трепетите на бременността и раждането на сина си. Дори се оказа, че родихме в един и същи ден.
Никога преди това не бях готвила червена леща, а още повече в комбинация с картофи. Честно казано в началото бях леко скептична, но се оказа, че Ивета отново беше права и излапахме тенджерата с мерджемека още същата вечер. Доколкото разбрах това е руско ястие, но така и не се поразрових повече за подробности.
Готви се изключително лесно и бързо.

Продукти:
4-5 средно големи картофа
1 ч.ч. червена леща
лимон
краве масло
червен пипер

Лещата и обелените картофи се сваряват, след което се пасират до гъстота на крем супа. Овкусяват се със сол и лимон. Прави се завивка от кравето масло и червения пипер /може и лют за любителите на пикантните ястия/. Гарнира се с резен лимон.

Бързо, лесно и вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...