неделя, 13 март 2011 г.

Мъфини с орехи


Неделя сутрин. 8:05. "Мамо, ади таваме!" Това е малкото досадно чудовище Мария, а иначе казано - дъщеря ми. Дойде ли с такава молба/заповед, няма мърдане. Ще ме подложи на всякакви изтезания, като гъделичкане, бъркане в ушите, скубане и още в този ред, така че предпочитам да се подчиня и да стана. След бързия тоалет и доза сутришно кафе, реших, че мога да оползотворя времето, докато мъжете в семейството спят и има що-годе някакво спокойствие. Заредих хлебопекарната /за нещото в нея след малко/ и започнах да умувам какви мъфини да направя. Утре човекът до мен помъдрява с още една година и се инициирах да му приготвя скромна почерпка за колегите. Понеже бях прекалено сънена да се ровя в нета за изпитана рецепта, реших да експериментирам. Ето какво се получи:

Продукти:
6 белтъка
3 жълтъка
2 ч.ч. кристална захар
125 гр. краве масло
1 кофичка кисело мляко
1 бакпулвер /10 гр./
2 ч.ч. брашно
орехи за поръсване

Разбих белтъците на сняг с едната чаша захар. В отделна купа разбърках жълтъците с маслото и останалата захар. Към тази смес добавих киселото мляко, с предварително разтворения бакпулвер в него, а след това добавих и пресятото брашно. С дървена лъжица внимателно добавих в основната смес разбитите белтъци. Разпределих във формички като напълних около 2/3. Счуках малко орехи и поръсих преди печене.
Пекох в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-35 минути.

От тази доза се получиха точно 34 мъфинчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...