петък, 18 февруари 2011 г.

Картофени бисквитки



В студения и мрачен петъчен ден, стоях на топло в къщи и се рових в една стара книга за рецепти. Не търсих нищо конкретно, просто наскоро подреждах част от книгите и си отделих тази, за да я прегледам. Картофи и бисквити никак не ми се връзваха, но пък любопитството ме загложди. Имах продуктите, за това реших да пробвам. Сварих повечко картофи, с остатъка сготвих вкусна картофена крем-супа за децата. Рецептата е лесна, а резултатът повече от чудесен. Мерило ми е капризната ми половинка, който от вратата изяде 7-8 и дори се озърташе за още.

Продукти:
100 грама сварени и пасирани картофи
1 жълтък
60 грама пудра захар
80 грама краве масло
1/2 бакпулвер
1 ванилия
кората на един лимон
брашно за омесване на меко тесто

Картофите варих без сол, пасирах още докато са горещи. През това време разбърках жълтъка с маслото и захарта, добавих изстиналите картофи, подправките и брашното. От баба знам, че пудра захар и брашно винаги се пресяват. Разточих все още топлото тесто, изрязах формичките и ги сложих да се пекат за около 30-35 минути на 190 градуса.

Вкусни са и горещи, но аз ги предпочитам изстинали и леко хрупкави. Идеални за следобедно кафе или просто ей така, между другото.

2 коментара:

  1. Много красиви и вкусни неща правиш и снимаш много хубаво! Тези картофени бисквити мисля, че и в къщи ще се харесат :) Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за милия коментар! Стопли ме в студения и мрачен следобед :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...