понеделник, 29 август 2011 г.

Награди и кексчета с пълнеж




Аз съм една голям, бяла птица...
Сега ще обясня защо :)
Както е видно от месеца на първата ми публикация, съм от скоро в този блог. Направих го с огромно желание и много любов. Незнаех какво мога да дам на хората с него, но знаех, че получавам много от другите блогове.
През месец май получих награда от една много мила дама - Ева За нея мога да кажа много неща и то всичките позитивни. Дълбоко съжалявам, че не я познавам лично. Тя беше първата, която започна да пише мили и насърчаващи коментари под почти всяка моя пусната рецепта. Това ме караше да се усмихвам и с още по-голямо желание и старание да пускам следващата си рецепта. Ева, благодаря!...
Отплеснах се... Когато разбрах, че получавам награда от нея, честно казано малко се притесних. Скромността се обади в мен и се зачудих защо тази мила дама ме награждава. Благодарих й под формата на коментар и прибрах радостта си дълбоко в сърцето си.
Вчера обаче още една мила дама ме дари с награда - Авантюристично в кухнята Благодаря много, от все сърце!!! Едва сега започнах да загрявам какъв е смисълът на тези награди... За това днес искам да дам своя принос в даряването, което ще направя с огромно удоволствие :)

Може би се сещате, първата наградена от мен ще бъде Ева За цялата й подкрепа, за милите думи, за лъчезарното излъчване...за това, че е добър човек!

Връщам жеста си като награждавам Габи Според указанието в блога й, копирам правилата за предаване на наградите.
Тя е със специални правила на предаване:
* целта на наградата е да се популяризират нови и/или не толкова известни блогове, с огромни количества почитатели и последователи
* в поста трябва да се копира наградата и указанията към нея
* трябва да се посочи линк към блога на човека, който те е номинирал със съответната награда.
* трябва да оставиш коментар в блога на този, който те е номинирал, за да го информираш, че приемаш наградата и на свой ред да оставиш линк към твоята публикацията, отнасяща се до наградата.
* трябва да се изберат между 3-5 блога, на които да предадеш наградата. Към всеки от блоговете се посочва линк. Чрез коментар в избраните блогове се информират получателите на наградата. Те на свой ред трябва да изпълнят гореизброените условия.

Мила Габи, благодаря от сърце!!!
Третата ми награда ще е за една очарователна млада и много талантлива милейди. С нея имах щастието да бременеем и да родим в един и същи месец децата си. Не вярвам някой да е посетил блогът й и да не е останал очарован - Бубе, благодарна съм, че те познавам!!!
Следващата ми награда е за една дама, която открих онзи ден и от чийто блог взех рецептата за кексчетата, които ще покажа сега - Илиана, както и за Катерина, чиито интересни рецепти открих наскоро. Благодаря за многото идеи, които намирам, ровейки се във вашите уютни блогове, момичета!
Блоговете, които следя и момичета на чийто талант завиждам благородно са още много, но скромността в мен отново се обажда и се оттеглям и спирам с награждаването, за да ви покажа все пак моя вариант на кексчетата с пълнеж на Илиана. Измених съвсем малко рецептата, за това ще напиша отново продуктите.

Продукти:
3 яйца
200 гр. кисело мляко
35 мл. лимонов сок /толкова успях да изцедя от половин лимон/
120 гр. маргарин и олио /50:50/
1 ч.ч. захар
250 гр. брашно
1 бакпулвер
лимонова кора
12 малки блокчета шоколад

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, към него се добавя захарта.
В отделна купа се разбиват /с телена бъркалка, не ползвах миксера/ яйцата, добавя се киселото мляко, заедно с лимоновия сок. В бързината не разтопих маргарина, но след като смесих течните и сухите съставки, той идеално се хомогенизира. Добавя се лимоновата кора и постепенно започва да се добавя сухата смес. Получава се средно гъста смес, която се разпределя във форма за мъфини, в която се слагат хартиени чашки. Те съответно се пълнят на половина, във всяка се слага по едно блокче шоколад и всяка формичка се допълва до малко под ръба, защото при печенето кексчетата се надуват.
Пекат се за около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. През цялото време тръпнех в очакване дали шоколадът няма да се разстопи и да излезе извън кексчето, но не, радостта ми беше голяма когато го намерих на мястото му :)
С гордост мога да кажа, че това са едни от най-хубавите кексчета, които съм правила. Препоръчвам ги от сърце!!!

неделя, 28 август 2011 г.

Воденички по селски



Винаги съм обичала воденички, още от дете, когато баба готвеше вкусна пилешка супа и в нея пускаше и воденичката. За съжаление моята половинка не си пада много по тази вкусотия, за това и рядко готвя /мразя да готвя само за себе си/. Тъй като обаче дълго време не бях си хапвала любимото ястие, реших да си угодя и си спретнах едни бързи воденички по селски. Изключително вкусно ястие!

Продукти:
около 500 гр. воденички
2 глави лук
1 зелена пиперка
1 червена пиперка
1 малка тиквичка
1 морков
2 с.л. доматено пюре
няколко скилидки чесън
магданоз
олио за задушаване
подправки - сол, червен пипер, черен пипер

Почистените и добре измитите воденички се сваряват в подсолена вода.
Зеленчуците се нарязват на ситни кубчета. В олиото се запърва първо едро нарязания лук, а след това през 2-3 минути се добавят последователно морковите, тиквичките и чушките. Като се задушат леко зеленчуците се добавят и отцедените тиквички. Добавя се доматеното пюре, подправките и магданоза. Ястието се задушава до омекване на зеленчуците.

четвъртък, 25 август 2011 г.

Картофено руло


Вечното умуване над това какво да се сготви за вечеря, винаги ми се е струвало по-трудно от това да се приготви някое ястие. Онзи ден мернах някъде в нета предложение за лека лятна вечеря и веднага залепнах. Въпреки, че съм заклета месарка, през лятото месото наистина не ми спори много, за това реших да заложа на това картофено руло. Снощи като го опитахме /и преполовихме :))) / се оказа, че не съм сгрешила.


Продукти:

1 кг. картофи
3 яйца
2-3 моркова
50 гр. кашкавал
50 гр. сирене
галета
магданоз

Картофите се измиват и сваряват в подсолена вода необелени. След като изстинат леко, коричката им се бели и се намачкват. Към тях се добавя едно сурово яйце и настъргания кашкавал. Оформя се "тесто", което се разстила на парче намазнено фолио /както при руло Стефани/.
Двете яйца се сваряват, морковите също. Върху разстланото картофено тесто се разпределят ситно нарязаните сварени яйца, нарязаните моркови, натрошеното сирене и магданозът.
Навива се рулото и се прехвърля внимателно в намазнена тавичка. Рулото се поръсва с галета и се посипва с леко запържено олио.
Пече се около час в загрята на 200 градуса фурна. Пет минути преди да се извади от фурната, се поръсва с малко кашкавал и се връща обратно, колкото кашкавалът да се "разлее" и да хване лека коричка.

неделя, 21 август 2011 г.

Торта Медовик


Рецептата за тази торта срещах доста често в разни кулинарни сайтове и винаги си казвах - трябва да се опитам да я направя. За жалост обаче винаги ми се струваше много пипкаво изпълнението й и главно в частта с разточването на корите, които трябва да се пекат една по една. Трябва да отбележа, че принципно обичам по-трудните неща, но когато съм в кухнята, обичам да се отдам на нещото, което правя, а с две малки зверчета това просто е невъзможно. Ето, че предстоеше именния ден на голямото зверче - дъщеря ми Мария. Реших, че ако разпределя децата - едно на градина, а другото при баба му, ще успея да се усамотя. Речено - сторено... :)

Продукти за корите:
3 яйца /размер L/
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед
100 гр. краве масло
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
3 1/2 ч.ч. брашно

Продукти за крема:
500 гр. маскарпоне
700-800 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар

На слаб огън разтваряме маслото, захарта и меда. Към сместа добавяме разбърканите яйца заедно със солта. Към вече хомогенната смес добавяме ванилията и содата. Връщаме на котлона и веднага добавяме наведнъж пресятото брашно. Бъркаме енергично около 2-3 минути и махаме от котлона. Сместта трябва да започне да се отделя от стените на съда и я прехвърляме на набрашнен плот. Разделя се на 8 равни части. Всяка част се разточва с дебелина около 3 мм., прехвърля се в тавичка с хартия за печене и в самата тава се изрязва кръг с диаметър около 22 см. Много е важно кръгът да се изреже в тавата, къдете ще се пече, защото иначе при прехвърлянето може да се разкъса или да се развали формата му. Аз практикувах така - след като изрязох първия кръг в тавата, разточих следващата кора върху хартия за печене, изрязох кръга и след това прехвърлях само в тавата за печене. Блатовете се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна до лекото им зачеряване /около 5 минути/.
Изпечените блатове се оставят на страна да изстинат, а могат и да се съхранят няколко дни преди да се свържат с крема.
Докато блатовете изстиваха, приготвих крема. Маскарпонето се разбива с част от захарта. В отделна купа се разбърква останалата захар със заквасената сметана и двете смеси се обединяват.
Блатовете не се сиропират. Редят се блат, крем и така до свършването на едно от двете, като се предвижда да остане малко повечко крем за покриването на тортата.
За украса ползвах счукани орехи, с които поръсих отгоре готовата торта.
Добре е тортата да постои няколко часа в хладилник, за да може кремът да омекоти блатовете.

С радост мога да установя, че се получи наистина уникално вкусна торта, която със сигурност ще направя отново скоро :)

четвъртък, 18 август 2011 г.

Лятна торта с малини


Отдавна не съм пускала рецепта тук, не защото това местенце не ми е любимо, а по-скоро заради лятото - моят любим сезон, през който се отдавам на плаж, разходки и срещи с приятели. В кухнята влизам колкото да приготвя бърза вечеря, а готварската печка ползвам само в краен случай :)
Оказа се обаче, че един ден отивайки на вилата на родителите ми, открих няколко окичени с плодове малинови храста. Грабнах една съдинка, изпоиздрах си ръцете, но се върнах със завидно количество пресни и вкусни малини. Ядохме на корем, но пак останаха доста. Взех останалото количество у дома и понеже очаквах гости, реших да направя лека торта. Рецептата не е трудна, има множество такива в нета, но аз все пак реших да споделя моя вариант :)

Продукти за торта с диаметър окол 24 см.
За пандишпановия блат:
2 яйца
2 с.л. захар
2 с.л. брашно

За крема:
500 мл. сладкарска сметана
450 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 желатин /10 грама/
50 мл. вода

Допълнително:
около 20 бишкоти
подсладено прясно мляко за сиропиране на пандишпановия блат или сок от компот
около 500 грама пресни малини
1 желатин /10 грама/

За пандишпановия блат първо разбивам белтъците на сняг. В отделен съд разбивам жълтъците заедно със захарта. Добавям ги към белтъците, като разбърквам нежно. След това добавям и пресятато брашно. В тавичка с отделящи стени слагам хартия за печене и изсипвам сместа. Блатът става тънък - около 10-12 мм. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 10-тина минути.

Докато блатът изстива забърквам крема. В една купа разбивам сладкарската сметана до сгъстяване. В отделна разбърквам заквасената сметана със захарта, като тук не ползвам миксер, а бъркам на ръка. Оставям сместа да отлежи, за да може захарта да се разстопи добре. През това време накисвам желатина във водата и когато набъбне го разтапям на водна баня. Събирам сместа от двете купи в една и към тях добавям желатина.

Във форма за торта с отделящи се стени /или може да се ползва ринг за торти/ слагам пандишпановия блат. Сиропирам го с подсладеното прясно мляко или сока от компот и около блата нареждам бишкотите. Изсипвам половината крем, разпръсвам част от малините /около 100-150 гр./ и слагам останалия крем. Отгоре разпръсвам останалите малини. За да изглеждат свежи и да не увяхнат, ги намазвам с втория пакет разтопен желатин. Така направената торта се слага в хладилник за поне 3-4 часа, за да стегне желатина в крема и след това отделящата стена /рингът/ се маха.

Великолепен десерт за летните дни :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...