четвъртък, 18 август 2011 г.

Лятна торта с малини


Отдавна не съм пускала рецепта тук, не защото това местенце не ми е любимо, а по-скоро заради лятото - моят любим сезон, през който се отдавам на плаж, разходки и срещи с приятели. В кухнята влизам колкото да приготвя бърза вечеря, а готварската печка ползвам само в краен случай :)
Оказа се обаче, че един ден отивайки на вилата на родителите ми, открих няколко окичени с плодове малинови храста. Грабнах една съдинка, изпоиздрах си ръцете, но се върнах със завидно количество пресни и вкусни малини. Ядохме на корем, но пак останаха доста. Взех останалото количество у дома и понеже очаквах гости, реших да направя лека торта. Рецептата не е трудна, има множество такива в нета, но аз все пак реших да споделя моя вариант :)

Продукти за торта с диаметър окол 24 см.
За пандишпановия блат:
2 яйца
2 с.л. захар
2 с.л. брашно

За крема:
500 мл. сладкарска сметана
450 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 желатин /10 грама/
50 мл. вода

Допълнително:
около 20 бишкоти
подсладено прясно мляко за сиропиране на пандишпановия блат или сок от компот
около 500 грама пресни малини
1 желатин /10 грама/

За пандишпановия блат първо разбивам белтъците на сняг. В отделен съд разбивам жълтъците заедно със захарта. Добавям ги към белтъците, като разбърквам нежно. След това добавям и пресятато брашно. В тавичка с отделящи стени слагам хартия за печене и изсипвам сместа. Блатът става тънък - около 10-12 мм. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 10-тина минути.

Докато блатът изстива забърквам крема. В една купа разбивам сладкарската сметана до сгъстяване. В отделна разбърквам заквасената сметана със захарта, като тук не ползвам миксер, а бъркам на ръка. Оставям сместа да отлежи, за да може захарта да се разстопи добре. През това време накисвам желатина във водата и когато набъбне го разтапям на водна баня. Събирам сместа от двете купи в една и към тях добавям желатина.

Във форма за торта с отделящи се стени /или може да се ползва ринг за торти/ слагам пандишпановия блат. Сиропирам го с подсладеното прясно мляко или сока от компот и около блата нареждам бишкотите. Изсипвам половината крем, разпръсвам част от малините /около 100-150 гр./ и слагам останалия крем. Отгоре разпръсвам останалите малини. За да изглеждат свежи и да не увяхнат, ги намазвам с втория пакет разтопен желатин. Така направената торта се слага в хладилник за поне 3-4 часа, за да стегне желатина в крема и след това отделящата стена /рингът/ се маха.

Великолепен десерт за летните дни :)

2 коментара:

  1. Чудесно лятно предложение,фино,нежно и леко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее хаиде Пипилотке, от кога те чакам :) Тортата е просто превъзходна, и много красива ! Не зачезвай толкова за дълго, точно се чудех дали не си забравила това хубаво местенце :) А за лятото ... дааа добре те разбирам, е и аз напоследък не успявам с подготовката на публикациите, ама много натоварено ми беше, а сега стягам куфарите и ... идваме при теб ... на моренцето да се топнем и да изпратим лятото :)) Прегръдки Пипи и хубав и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...