неделя, 21 август 2011 г.

Торта Медовик


Рецептата за тази торта срещах доста често в разни кулинарни сайтове и винаги си казвах - трябва да се опитам да я направя. За жалост обаче винаги ми се струваше много пипкаво изпълнението й и главно в частта с разточването на корите, които трябва да се пекат една по една. Трябва да отбележа, че принципно обичам по-трудните неща, но когато съм в кухнята, обичам да се отдам на нещото, което правя, а с две малки зверчета това просто е невъзможно. Ето, че предстоеше именния ден на голямото зверче - дъщеря ми Мария. Реших, че ако разпределя децата - едно на градина, а другото при баба му, ще успея да се усамотя. Речено - сторено... :)

Продукти за корите:
3 яйца /размер L/
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед
100 гр. краве масло
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
3 1/2 ч.ч. брашно

Продукти за крема:
500 гр. маскарпоне
700-800 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар

На слаб огън разтваряме маслото, захарта и меда. Към сместа добавяме разбърканите яйца заедно със солта. Към вече хомогенната смес добавяме ванилията и содата. Връщаме на котлона и веднага добавяме наведнъж пресятото брашно. Бъркаме енергично около 2-3 минути и махаме от котлона. Сместта трябва да започне да се отделя от стените на съда и я прехвърляме на набрашнен плот. Разделя се на 8 равни части. Всяка част се разточва с дебелина около 3 мм., прехвърля се в тавичка с хартия за печене и в самата тава се изрязва кръг с диаметър около 22 см. Много е важно кръгът да се изреже в тавата, къдете ще се пече, защото иначе при прехвърлянето може да се разкъса или да се развали формата му. Аз практикувах така - след като изрязох първия кръг в тавата, разточих следващата кора върху хартия за печене, изрязох кръга и след това прехвърлях само в тавата за печене. Блатовете се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна до лекото им зачеряване /около 5 минути/.
Изпечените блатове се оставят на страна да изстинат, а могат и да се съхранят няколко дни преди да се свържат с крема.
Докато блатовете изстиваха, приготвих крема. Маскарпонето се разбива с част от захарта. В отделна купа се разбърква останалата захар със заквасената сметана и двете смеси се обединяват.
Блатовете не се сиропират. Редят се блат, крем и така до свършването на едно от двете, като се предвижда да остане малко повечко крем за покриването на тортата.
За украса ползвах счукани орехи, с които поръсих отгоре готовата торта.
Добре е тортата да постои няколко часа в хладилник, за да може кремът да омекоти блатовете.

С радост мога да установя, че се получи наистина уникално вкусна торта, която със сигурност ще направя отново скоро :)

1 коментар:

  1. Много хубава торта се е получила!Ще пробвам и твоя вариант!Интересен крем!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...