вторник, 8 ноември 2011 г.

Плодова пита



Този сладкиш го правеше майка ми като бях дете и беше по-известен като "Сладкиш Кунка" :))) Ако се чудите защо /макар повечето са се сетили :)/, просто рецептата я беше казала една колежка на майка ми, която се казваше Кунка. Та този сладкиш беше може би най-правения в къщи, но с основание - едва го чакахме да изстине и със сестра ми го омитахме до троха. Хубавото е, че е лек и се прави много, много лесно. С леко притеснение го предложих на мъжа ми, който е най-капризния човек на света по отношение на храненето, и бях много щастлива, когато той му постави оценка "отличен" :)))



Продукти:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. /с връх/ бакпулвер

1 компот от праскови /кайсии/
6 с.л. захар

Яйцата се разбиват до побеляване. Към тях се добавя захарта и бъркането продължава, докато сместа бухне. Добавя се и брашното с бакпулверът, но вече зарязваме миксера и бъркаме внимателно със шпатула, за да не спадне обемът.

През това време в тавичка се слагат 6-те лъжици захар и се карамелизира, като внимаваме да не стане тъмно кафява, а по-скоро златиста. Докато е още горещ карамела нареждаме плодовете от компота върху него и веднага след това изсипваме сместа.

Сладкишът се пече на 170 градуса за около 45 минути, но най-добре го проверявайте периодично. Ако видите, че отгоре започва да се изпича, а отвътре още не е готов, покрийте леко с фолио. Като се изпече, още докато е горещ се сиропира със сока от компота. Оставя се да изстине и след това внимателно се обръща в чиния за сервиране.


Да ви е сладко!

А сега искам в този пост да благодаря публично на Мони за двете награди, с които ме е дарила в последната си рецепта -


Приемам ги с най-голямо удоволствие и искам да кажа, че за мен е чест да ги получа :)
Понеже не искам да пропусна някой, подарявам и двете награди на всички вас, които посещавате моя блог и се надявам в него да ви е приятно и да намирате полезни рецепти.
Прегръдки за всички вас, приятели!!!

4 коментара:

  1. It is great when you still remember cakes from your childhood;)Congrats on your awards

    ОтговорИзтриване
  2. Вие сте толкова прекрасни. Любовта вашия стил и блог толкова много. Моля, следвайте моя блог.

    ♥Love from Antalya♥

    http://antalya-magnificent-city.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Пипилота, Благодаря за милото ти гостуване в моята мъничка градинка. Също се радвам, че се открихме. :) Лек ден и много чудесни идеи.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен сладкиш, Пипи!:-))) В тетрадката ми със стари рецепти също има много такива, кръстени на жените, от които са рецептите. Като си представя колко вкусни неща чакат да бъдат направени......
    Много ми харесва предложението. Наистина не е труден за правене и със сигурност е ароматен с кайсии.
    Благодаря ти за милите думи! Чудесно е да споделиш наградите си с приятели!:-))
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...