четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Пица със салам



У дома пиците са най-желаното и често правено ястие, минимум веднъж седмично :) Обикновено правя пица през почивните дни, за да можем да се съберем всички около димящата пица и да я излапаме докато е топла. И понеже до сега не се е случвало да остане поне парченце, което да снимам /и дума не може да стане да снимам преди ядене/, така и не съм успяла да кача моите вариации на пица в блога. Тази седмица обаче дъщеричката ми е болна и не е на градина. И като една типична капризна госпожица, вчера тропна с краче по обяд и каза, че иска да яде пица и нищо друго. Така че реших да й угодя и метнах една бърза пица с наличните продукти.

Продукти за тестото:
половин кубче прясна мая - около 20 грама
250 мл. прясно мляко /може и вода, ако не разполагате с мляко/
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
3-4 с.л. зехтин
около 500 грама брашно

Продукти за гарниране:
доматено пюре
шпеков салам
царевица от консерва или замразена
краве сирене
пресен босилек
кашкавал


Прясното мляко се затопля до толкова, че като си топнем пръста да го държим без да ни пари. В него се слага маята, която се разтваря, а след това захарта и солта. Аз изсипвам тази смес в машината за правене на хляб, защото там тестото ми втасва най-лесно, но ако месите на ръка, оставете кваста на топло за 10-15 минути да шупне леко. След това към нея се добавя зехтина и брашното, докато се получи меко тесто.
Тестото се оставя да втаса на топло, след което се отделят топки за разточване. За тава с диаметър 30 см. е необходимо тесто около 210-220 грама, а ако нямате теглилка - топка с големина на средно голяма ябълка. Тестото се разточва с дебелина около 5 мм. и се прехвърля в намазнената тава.
Сега е момента да включите фурната си на максимална степен - при мен - 250 градуса.
Върху разточеното тесто се размазва доматеното пюре и се разпределя ситно нарязания салам, царевицата, натрошеното сирене, пресния босилек и накрая настъргания кашкавал. /когато разстилате кашкавала, опитайте се да не слагате в края на блата, за да може да стане нещо като борд/
Така оформената пица се пече в предварително загрятата фурна за около 10-тина минути.

Забележка: Можете да си приготвите пицата до етапа за печене и да я съхранявате за няколко часа в хладилника, голямо удобство си е да се приберете от работа и просто да пъхнете вечерята във фурната ;)

6 коментара:

  1. Ха? И аз днес съм на пицова вълна:-)
    Твоята изглежда вкусна и с хрупкави ръбчета:-)
    Пожелавам бързо оздравяване на малката госпожица, а
    на теб хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна пица, Пипи! С много плънка и хрупкави краища.:-))) Бързо да се оправя малкото мишле!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Пипилотка, много вкусна изглежда твоята пица, сигурна съм, че малката макар и болна си е хапнала с апетит :) Чудни снимки! И аз често правя пица, даже имам и снимки отлежаващи нейде из архивите, но ... често не успявам да публикувам :)
    И аз ви пожелавам бързо оздравяване и много целувки за теб и за двете малки сладурчета!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна пица лъха от блога ти! Добре че е щерката, че да я покажеш:)))
    Бих си хапнала с удоволствие от онова парченце, което държиш с малко айрянче:)

    ОтговорИзтриване
  5. ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
    ЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова 2012 година!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...