вторник, 8 ноември 2011 г.

Бананов чийзкейк за Архангеловден



Архангеловден е!
Моето малко момче е именник!
Ще си позволя да споделя малко лична история относно избора на името му. Когато разбрахме, че бебо ще е момче, започнахме да мислим име. По-точно аз мислех и бях в голяма безизходица. Името на дъщеря ми си беше измислено още преди да е зачената, но за този дребосък нямах нищо готово. Единствено знаех, че искам да е с буквичката "М", за да станем звездната четворка - Милен, Милена, Мария и ...? Една вечер реших да поставя въпроса за името на дневен ред, като очаквах да има бурни дебати. Да, ама не :) Понеже галено казвахме на Мария - Мише, татко й рече - тя е голямото ни мишле, той ще е малкото, няма какво да го мислим, ще е Мишо. Веднага ми хареса и приех идеята присърце. Повече не сме го и обсъждали. На 30-ти ноември се роди Михаил, в месеца на неговия имен ден... Да му е честито името и да ми е живо и здраво момчето!

И тъй като именния ден си е голям празник, дори и именникът да е още мъничък, реших, че не бива да останем без вкусен празничен десерт. Идеята за него естествено е взаимствана от моето гуру в сладкарското изкуство - Бубето Рецептата претърпя леки изменения, за това ще напиша и моя вариант. За първи път правя чийзкейк и мисля, че се получи, но минете да го дегустирате и вие, за да кажете как съм се справила :)



Продукти за тава с диаметър 24 см.:
За блата:
1 пакет бисквити с мляко Еверест
1 пакет краве масло
2-3 с.л. вода /мляко/

За крема:
200 мл. течна сметана
250 гр. крема сирене
185 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 добре узрял банан
1 пакет желатин на Др.Йоткер

За заливката:

няколко резена банан
100 гр. млечен шоколад
30 гр. краве масло

Бисквитите се натрошават /най-добре в блендер, но също става и в хаванче/. Към тях се добавя кравето масло на стайна температура и водата/млякото/. Хомогенизираната смес се слага във форма за торта с откопчаващ ринг и се заглажда с лъжица. След това се прибира в хладилника, за да стегне маслото.

Бананът се намачква, към него се добавя крема сиренето и половината от захарта. В отделна купа се разбива течната сметана до сгъстяване, към нея се добавя заквасената и се разбърква внимателно. Двете смеси се съединяват. През това време желатинът се слага в малко водичка да набъбне, след което се разтваря внимателно на водна баня. Добавя се към крема и се разбърква добре. След което се изсипва върху бисквитения блат и формата отново се прибира в хладилника. Оставя се да стегне за минимум 3-4 часа.

Когато желатинът е стегнал крема, махаме закопчаващия ринг и разтопяваме шоколада с маслото на водна баня. Върху крема наредих тънко нарязани шайби банан. Отгоре се изсипва разтопения шоколад като се цели да се разнесе на максимално тънък слой /не обърнах внимание на това в рецептата на Бубето и наистина ми беше трудно да отрежа равно парче след това - шоколадът се троши и натиска деликатния крем.../
Отново прибираме чийзкейка за кратко в хладилника и след 15-тина минутки е готов за унищожаване :)
Както можете да видите от снимковия материал, първо си хапна сладко-сладко именникът,

а след това и кака му :)

/единствено татко им отказа да го опита дори, защото не му се връзвало сирене със сладкиш :))) е, няма да му казваме какво губи ;)/

10 коментара:

  1. Да ти е жив и здрав именника! Прекрасно име сте му избрали на юнака, а хубавите неща винаги така си идват от само себе си :) А чейзкейкчето изглежда много вкусно. Вкъщи имам един голям любител на бананите, макар и малко консервативен по отношение на десертите с тях, но ще опитам :) Прегръдки и Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Пипилотка, честит ви именник, да ви е много здрав, буден и засмян :) Мисля, че и вие със съпруга ти имате имен ден днес ! Честит празник на цялото ви прекрасно семейство и целувки за тези двамата малки сладурковци! Чиизкейка изглежда превъзходно, веднага минавам да си взема едно парченце:) Чудни снимки!
    Поздрави и много весел празник на вашата "М" четворка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Живо и здраво да ви е малкото мишле, а също така и голямото. Много да ви радват и много щастливи моменти заедно пожелавам!
    Изкушаваш ме да пробвам този бананов чийзкейк, получил ти се е страхотно!

    ОтговорИзтриване
  4. Whats in a name:)Lovely creamy desert..I love those.And by the look of this two cuties I am not the only one;)

    ОтговорИзтриване
  5. Ау, минавам на дегустация! Страхотно предложение!:)
    Честит ви именик, да е жив и здрав и да расте много щастлив!:)
    Страхотни дечица, да са ви живи и здрави!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, благодаря! Моят мъж също не си пада по плодови десерти, но тъкмо ще има повече за мен и децата :)))
    Евка, ние с мъжа ми до сега не сме празнували имен ден, така че съм с нагласата, че нямам имен ден, но все пак вече си имаме баш-именник на този празник :)))
    ЕdiLina, Кокона, благодаря ви за милите думи и пожелания!
    Dzoli, thank you!

    ОтговорИзтриване
  7. Пипилотке,
    малко късно се включвам, но от сърце: пожелавам на мишлето и кака му всичко най-хубаво, много весели игри и безгрижни усмивки:-)
    Чийзкейкът е чудесен, с радост гребвам за здравето на мишките и на порасналите М-та;-)

    ОтговорИзтриване
  8. Миленче,таткото много се е минал,че не е опитал.
    Щеше да му се върже идеално,ама пусти мъже...Моят и той като каже,че нещо не яде-пък даже не го е кусвал,но...да не изместваме повече темата,а тя е ,че десерта ти е идеален.
    Справила си се отлично,а на малкия именник много целувки и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Мъхче, благодаря за милите пожелания :)))
    Роси, нашият татко е толкова инат, че тази вечер ходи в 21 часа до магазина за вафли, че му се прияло нещо сладко, но не се предаде да си хапне от чийзкейка... Казах му, че не знае какво губи, но той си държи на неговото :) Благодаря и на теб за милите думи :)))
    Прегръщам ви от сърце!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Пипи, да ти е жив и здрав малкият именник! Да ви радват двамата с кака му! Страхотна торта си направила, прекрасен чийзкейк виждам! Поздравления!:-)))
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там те очаква една тройна изненада!:-)))
    Прегръдки, хубава вечер и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...