събота, 17 септември 2011 г.

Сладко от праскови



Това е второто ми любимо сладко след черешовото :)))
След едноседмична почивка в Дряново при родителите на Милен, се прибрахме в Бургас и разопаковайки кашончетата "зимнина" попаднах на няколко килограма ароматни праскови. Ядохме доволно на корем, но все пак реших, че ще отделя малко, за да направя от любимото си сладко. Понеже прасковите бяха доволно сладки, не сложих обичайната комбинация 1:1 - плод:захар, а намалих захарта почти наполовина. Не сгреших...

Продуктите, които аз използвах едва ли някой друг точно ще спази, но ще запиша за ориентир:
1.150 кг. обелени и изчистени от костилките праскови
0.600 кг. захар
1 ч.л. лимонена киселина

Измих прасковите, за да отмия мъха и след това ги обелих. Нарязох ги на средно големи парчета. Посипах отгоре им захарта и ги оставих така няколко часа. При седенето със захарта прасковите бяха пуснали малко сок, но аз все пак добавих 1 ч.ч. вода и ги сложих на котлона. Знаете ориентирът кога е готово сладкото с капката от него, която не се разлива :) Тъй като обаче черешовото сладко като че ли ми стана една идея по-гъсто, този път изключих котлона преди капката да е много "устойчива". Добавих лимонената киселина, разбърках и след 5 минути започнах да разливам сладкото в бурканчета, които веднага затварях и обръщах с капачката надолу.

Този път реших да не заварявам бурканите, а просто ги прибрах на сигурно в хладилника. Още повече, че съм сигурна, че едва ли до Коледа ще има останало сладко :)))

7 коментара:

  1. Пипи,дай филийката насам:)ще я ям:)
    Браво,много хубаво сладко!Зимата да ни спретнеш някой хубав сладкиш с него:)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,като взимаш дръпти и една филийка и за мен!:))
    Много изкушаваш с това сладко,обзалагам се,че е страшно вкусно и ароматно!

    Спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Хехе, момичета, радвам се, че филийката ми ви е изкушила :)))
    Кате, от сега съм скрила едното бурканче за един бъдещ сладкиш ;)
    Елексир, наистина е много вкусно сладкото, заслужава си всеки миг от приготвянето му :)))
    Приятна и спокойна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Охаа Пипилотке, каква прелест си ни приготвила, обожавам сладко от праскови ... като дете, а и сега често си мажа филийка с масло и конфитюр ... пристрастена :)))
    Поздрави и прегръдки и чудна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Евка :) Днес за закуска правих палачинки и реших да гарнирам една с това сладко, за да мога да постна палачинките в блога, обаче докато се обърна и ... палачинки вече нямаше :))) /миналата неделя същото се повтори, за това следващата ще си скрия една палачинка като за снимки докато не е свършило и сладкото :)))/
    Усмихната и лъчезарна седмица и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Сладкото изглежда фантастично - невероятен цвят, перфектна гъстота и парченца цели плодове! Прииска ми се да гребна голяма лъжица и да му се насладя. :)
    Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица, Пипи! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ева, невероятно поласкана съм от коментара ти, накара ме да се почувствам като първокласник, получил първата си шестица :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...