събота, 2 юли 2011 г.

Крокети с пилешко месо


Преди две седмица бяхме на екскурзия във Венеция. От летището си купих някакво списание, за да убия времето в самолета. При излитането обаче се почувствах адски зле /мислех, че умирам/ и вместо да си чета блаженно, през цялото време във въздуха се опитвах да дишам и да запазя самообладание. /чакам да ме споходи музата и ще разкажа подробно за нашето малко пътешествие до красивата Венеция/. При обратния полет не се чувствах много по-добре, но в един момент когато самолетът се извиси над облаците и спря да се клатушка, успях да разлистя списанието и първото, което прочетох, беше рецептата за пилешки крокети. Почти бях забравила за нея, когато днес се зачудих какво да приготвя за вечеря. Карах по спомени, но се получи.

Продукти за около 8 крокета:
300 грама пилешко месо от филе
3 с.л. зехтин
1 глава лук /аз ползвах 2 стръка пресен/
5 средно пълни с.л. брашно
200 мл. прясно мляко
брашно за овалване
1 яйце
галета

Бялото месо се сварява в подсолена вода. След това се нарязва на ситно.
Зехтинът се загрява и в него се запържва лука. Добавя се брашното като се бърка непрекъснато. Аз дори оттеглих съда от котлона, за да не стане на бучици. Към сместта се добавя на тънка струя прясното мляко. Получава се хомогенна каша, към която се добавя нарязаното пилешко месо. Получената смес се посолява на вкус, аз добавих и черен пипер. Връща се на котлона при непрекъснато бъркане, докато се посгъсти. Оставя се да поизстине, след което се прибира за няколко часа в хладилника, за да стегне сместа още повече и да е лесна за оформянето на крокетите.

Оформят се 8 крокета, овалват се в брашно, след това в разбитото яйце и накрая в галетата. Пържат се в предварително загрято олио, но на средна степен на котлона, за да не прегарят, а и за да може сместта отвътре да стегне.

2 коментара:

  1. Много хубав блог, жалко, че го откривам чак сега, но по-добре късно, отколкото никога :)
    А тези крокети изглеждат толкова добре, че чак ми се прииска веднага да си ги приготвя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Задължително ще пробвам крокетите
    Изглеждат фантастично
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...