вторник, 10 януари 2012 г.

Ябълков пай


Привет на всички и ... за много години!!!
Едва ли много хора са усетили моята липса, но на мен посещенията в любимите ми блогове ми липсваше доста. Оправдания имам доста, но в действителност освен сполетелите ни сериозни здравословни проблеми, бях изпаднала в творческа криза...
Е, това разбира се не значи, че не съм готвила, нито съм правила разни сладки изкушения, но когато нещата се правят по дифолт, някак си се губи тръпката да декорираш, да заснемеш приготвеното ястие, а и после най-сладкото - да споделиш в блога.
Все още ми е трудно да изплувам от дъното, но се опитвам. Някъде съм чела, че комбинацията "ябълки-канела" допринасяла за повдигане на настроението, за това реших, че е време да проверя това. Е, да си призная, имах и едни чудно ароматни ябълки, които просто си просеха да бъдат изядени. Има и още нещо, което ме накара да направя и споделя тази рецепта... Реших, че започвам вечната борба с килограмите и "като за последно" ще си погъделичкам вкусовите рецептори. Ако успея да впрегна ината си и да устоя на изкушенията в кухнята, може да споделям от време на време по някои диетични рецепти. Е, сигурно ще угаждам от време на време на домочадието и ще ги радвам с разни висококалорични и гадно-вкусни десерти, няма как... :)


Продукти за тестото:
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
80 грама пудра захар
125 грама студено краве масло
300 грама брашно

Продукти за пълнежа:

3 средно големи ябълки
1/2 ч.ч. едро нарязани орехови ядки
1 ч.л. канела
4 с.л. захар

Яйцето се разбива с киселото мляко и захарта, добавя се нарязаното на малки кубчета краве масло и брашното се изсипва наведнъж към сместа, като се разбърква с пръсти максимално бързо, за да се усвои маслото, но и същевременно да не омекне много. Тестото се оформя на топка, завива се с прозрачно фолио и се прибира в хладилника за половин час.
През това време ябълките се обелват и се нарязват на кубчета. Ореховите ядки се нарязват на едро.

Тестото се разделя на две топки - една голяма и една малка. Голямата се разточва в кръг и се слага в тавичка за пай. Върху нея се разпределят нарязаните ябълки, ореховите ядки, канелата и захарта. С останалото тесто се оформят лентички, които се разпределят върху сместа като мрежа, за да се виждат ябълките отдолу.
Пече се на 180 градуса до зачервяване.
След това се поръсва с пудра захар още докато е горещо.

Невероятно вкусен сладкиш, едва го изчакахме да изстине :)
Еееех, спомени... :)))

10 коментара:

  1. Ах как се радвам само да те видя отново тук! Много се надявам, че здравословните проблеми са зад гърба ви, както се моля и при нас да е така! Пожелавам на теб и прекрасното ти семейство крепко здраве, любов и безчет щастливи моменти през новата година!
    Пайчето е чудно и аз не бих му простила! И на мен ми се губи вдъхновението покрай грижите и най-вече здравословните проблеми, дано от тук нататък само с хубаво да се похвалим :)
    Силно ви прегръщам и много целувки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова Година, много здраве за цялото семейство! И ние си имахме доста сериозни здравословни проблеми, но се радвам, че са вече са зад гърба ни!
    Споделяй диетичните рецепти, че много се охранихме :)!
    Пайчето е супер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Евка, Евка, благодаря за топлото посрещане :) Съжалявам да "чуя", че и при вас има здравословни проблеми :( Честно да си призная, откакто са се родили децата, мечтите и молбите ми са насочени само към това да сме здрави... Надявам се и вас да ви сполетят безчет дни, изпълнени с много здраве и усмивки :)
    Сърдечни прегръдки и целувки от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариана, благодаря за милите пожелания, стократно да се връщат и в твоето семейство!!!
    Диетични рецепти ще споделям, аз преди правих 90-дневната диета, която е на принципа на разделното хранене и съм сложила в блога няколко рецепти, но в момента просто ограничавам количеството храна, за да свикне организмът ми.
    Желая спокойна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много се радвам, че в кухнята на Пипилотките пак има вкусно изкушение :) Признавам си, че честичко проверявах дали има нещо ново. Пожелавам ти всички здравословни проблеми да са останали в старата година и през новата да имате само поводи за радост! А за съчетанието на ябълки и канела съм убедена, че е магична :)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, много топло ми стана като прочетох думите ти...благодаря ти :) Аз също ти желая от все сърце много здраве, защото всъщност то си е най-важното...
    Весел и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  7. За много години! Жива и здрава и с по-малко болежки през новата година!
    Паят е чуден! Обичам тази комбинация:)

    ОтговорИзтриване
  8. Кокона, благодаря за милите думи, радвам се, че паят ти харесва ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Пипилотке,
    ако щеш вярвай, онзи ден наминах оттук, че се чудех аз ли не те виждам, теб ли те няма??
    За много години като начало,
    крепко здраве на теб и всички близки, усмивки и творчески пориви;-)
    Пайчето е чудно-точно като за добра среща;-)

    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъхче, гъделичкаш ме приятно :))) Благодаря за чудните пожелания!
    Бих ви поканила всички на една добра среща, но за жалост за сега е възможно единствено виртуално...
    Лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...