вторник, 26 март 2013 г.

Фунийки с крем



Преди доста време бях правила тези чудни сладки, познати от моето детство, но нямах формички, рецептата беше някаква случайно намерена в нета, а и тогава нямах моят блог, за да си отметна там рецептата. Преди около две седмици една моя колежка сподели, че е видяла снимка във фейсбук на фунийките и замечтано отбеляза как би си хапнала, стига някой да й направи от онези едновремешните фунийки... Та ме загложди... освен това си бях купила метални формички и реших, че трябва да открия доказана рецепта и да запретна ръкави. На помощ се притече моята вуйна, която с охота ми продиктува нейната дългогодишна рецепта, която аз също реших да споделя тук :)

Продукти за тестото:
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 пакетче амонячна сода
1 к.л. сода бикарбонат
брашно за средно меко тесто

Продукти за крема:
1 литър прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
125 гр. краве масло
4 яйца
4-5 с.л. брашно
1 ванилия

Яйцата се разбиват до пухкавост със захарта, добавя се киселото мляко, в което е "угасена" амонячната сода. След това постепенно започва да се добавя пресятото брашно, към което е сложена содата бикарбонат. Меси се средно меко тесто. Като се натисне с пръст, да се заглади отново.
Тестото се разделя на 3-4 части и всяка топка се разточва с дебелина около 3-4 мм. Реже се на дълги, тесни около 13-15 мм ленти. Фунийките са намазват с олио и с лентите се увиват до ръбчето на формичката. Внимава се долу, в най-тясната част да се затвори добре, за да не остане дупка, от която после да изтече крема. Така навитите фунийки се слагат върху хартия за печене или силиконова подложка и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Внимава се да не изгорят, вадят се като започнат да порозовяват. Металните формички се изваждат и готовите фунийки се оставят да изстинат.

През това време се прави крема. Прясното мляко се сварява и към него се добавя захарта и маслото. Бърка се интензивно докато се разтворят. Яйцата се разбиват добре и към тях постепенно се добавя брашното, като се внимава да не се образуват топченца. Махаме млякото от котлона и започваме леко да добавяме яйчната смес към млякото. След това връщаме на котлона /на слаба степен/ и бъркаме докато кремът започне да се сгъстява. Накрая добавяме ванилията.

Фунийките се подреждат с отворите нагоре в тавичка и се пълнят с крема. Както ме предупреди вуйна ми, като преседят няколко часа, част от крема попива във фунийките и може след това да се допълни.

Украсяват се със смлени орехови ядки или кой с каквото има. Аз настъргах малко натурален шоколад :)

4 коментара:

  1. Преди време ги правехме много често. Като се напълнят с крем стават много меки. Вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет!
    Помня вкуса на тези чудни фунийки. Мама често ги приготвяше, използваше за основа навити на фунийка капачета от кисело мляко - онова от бурканчетата. Аз не съм правила от тях, защото нямам формички. Ти от къде купи твоите формички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, радвам се, че фунийките ми ви връщат мили спомени ;)
      Вещичке, формичките си ги купих от един панаир, но са китайски, в опаковка по 6 броя. За съжаление продавачът имаше само две опаковки и сега и аз продължавам да търся да си купя поне още два комплекта /иначе печенето си е цяло приключение :))) /

      Изтриване
  3. Любими ... много любими! И аз не съм правила, защото не знам как да заместя "капачките от кисело мляко" :) Но си записвам рецептата за златния ахрив! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...