сряда, 9 май 2012 г.

2 торти за 2 по 18

Мдаааа, познали сте, вчера помъдрях, нали така се казва :) Е, аз все още не мисля, че съм достигнала големи висоти в помъдряването, ама то винаги може повече. Не се чувствам и на толкова, колкото съм, за това деля на половина и получавам една възраст, която е супер за щурата ми душевност :) И понеже не ме свърта, а и реших, че колежките на новата ми работа заслужават да хапнат едно мое тортено "произведение" /а и понеже харесах двете рецепти и се чудих коя да направя/, реших да направя две торти/чки... И двете претърпяха леки видоизменения откъм външен вид от първоначалните рецепти, но важен е крайния резултат...а той е, че тортите вече ги няма...а едва вчера помъдрях :)))

Започвам с торта номер Едно - тази за колежките. Заглавието от сайта, където я намерих, гласеше, че това е оригинална рецепта за торта Сахер. Е, аз незнам дали е така, но определено беше много шоколадова и леко киселка от кайсевото сладко. Ето и рецептата:

Продукти за блатовете:
130 гр. краве масло
110 гр. пудра захар
6 жълтъка
150 гр. шоколад
6 белтъка
110 гр. кристална захар
130 гр. брашно сладко от кайсии


За глазурата:
200 мл. сладкарска сметана и 200 гр. натурален шоколад

Шоколадът и кравето масло се разтопяват. Добавят се към разбитите с пудрата захар жълтъци. Отделно белтъците се разбиват на сняг, добавя се към тях кристалната захар. След това вкупом се изсипват в жълтъчено-шоколадената смес. Накрая се добавя брашното без интензивно бъркане. Тази смес е за тавичка с размери около 22 см. Аз използвах тава с отделяща се стена, застелих дъното с хартия за печене и пекох на два пъти, т.е. получиха се два чудесни блата. Пекох на 170 градуса, в предварително загрята фурна, за около 30-40 минути /проверявайте с клечка ;)/ Изпечените блатове се оставят да изстинат.
В рецептата не се споменаваше за сиропиране, но аз не съм привърженичка на сухите торти, за това затоплих една чаена чаша прясно мляко, озахарих го с 1 ч.л. и сиропирах двата блата. Между тях намазах обилно със сладко от кайсии. Глазурата я направих като кипнах сметаната и залях с нея начупения на малки парченца шоколад. Бърках до хомогенизиране и намазах обилно тортата отвсякъде. И понеже ме домързя /а и нямах време/ да декорирам, просто поръсих с кокосови стърготини :)

Торта номер Две, или иначе казано - Торта със заквасена сметана и плодове

Продукти за блатовете:
2 яйца
1 к.ч. захар
2 к.ч. брашно
1 к.ч. сладкарска сметана
1/2 к.ч. олио 1 к.ч. смлени /натрошени/ орехи
1 ванилия
1 ч.л. сода
1 с.л. какао

За крема: 450 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 банан ягоди за декорация

Яйцата се разбиват, добавя се захарта, след нея сметаната, олиото, орехите, брашното, заедно със содата и ванилията и накрая какаото. Бърка се до хомогенност. Сместта е за форма с големина около 22-24 см. /аз ползвах 22/. Пече се на два пъти, като отново на дъното слагах хартия за печене, за по-лесно отделяне.

Блатовете се охлаждат, а през това време разбърках заквасената сметана с пудрата захар. Не се бърка с миксер, защото има риск сметаната да се втечни, просто двете неща се смесват, за да се поеме захарта от сметаната. Отново сиропирах блатовете с подсладено прясно мляко. След като намазах първия блат с крема, наредих нарязани кръгчета банан, сложих втория блат и залях небрежно с останалата сметана. Реших да декорирам с топнати в останалия от първата торта шоколадов ганаш ягоди.

Ето ме и мен с двете съкровища - най-големият подарък за всичките ми рожденни дни, които са ми писани да празнувам :)

7 коментара:

  1. Много здраве ти желая, прекрасни торти си приготвила. Желая ти повече свободно време за твоето хоби, една зодия сме :)!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито и много щастие ти пожелавам!
    Прегръдки за малките съкровища!
    Тортичките са чудесни,Пипи!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Рожеден Ден и от мен! Много здраве и късмет ти пожелавам! Все така да са пълни твоите очи и тези на малките съкровища с щастие! Прекрасни са тортичките! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Пипи, честит рожден ден! Пожелавам ти здраве и късмет, много любов и сбъднати мечти! Астрална близначка си на майка ми :)
    Прекрасни торти! Може ли едно парченце :)

    ОтговорИзтриване
  5. Боже, бях сигурна че съм ти честитила- оказа се НЕ!
    Много здраве, усмивки и вкусни моменти.

    Тортите са чудесни, аз залитам към втората, ако е останало резенче, нека е за мен;))))

    Хубава вечер, Пипилотке!

    ОтговорИзтриване
  6. Уаау аз наистина съм пропуснала ... Пипи, мила да си ми жива и здрава и много, много щастлива!!! И всичките ти съкровища също!!! Толкова сте хибави и сладки! Тортите са впечатляващи,браво на теб:)
    Целувки Пипи!!!

    ОтговорИзтриване
  7. ЧРД на патерици и от мен! Здраве, щастие и много късмет!
    Тортите са страхотни!
    Да се почерпя виртуално с един Сахер:)
    Още не съм я приготвяла, но по съставки знам, че това е моята торта:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...