сряда, 25 април 2012 г.

Козунак със заквасена сметана

Eто ме и мен... Не, не съм разлюбила любимия блог, просто...започнах работа. Вече втори месец се опитвам да седна /след като приспя децата/ и да пусна поне нещо от няколкото снимани неща, но най-често заспивам докато чакам да се зареди експлорера. Пролетната умора и тя си казва думата, но няма какво да се оправдавам. Тази вечер полагам сетни сили да кача рецептата за един козунак /сигурно ви е писнало от козунаци.../, която се оказа перфектната за мен. Никога през живота си не съм правила толкова хубав, пухкав, вкусен и с мноооого конци козунак. Естествено го правих онзи ден, след Великден, защото великденския нещо го сгафих и въпреки, че беше страшно вкусен, стана твърд и без конци. Рецептата за този намерих тук. Повечето от вас сигурно са видяли рецептата, аз обаче направих една лека промяна в продуктите, за това реших да споделя какви ги свърших.


Продукти:
3 яйца + 1 жълтък
50 грама захар
50 мл. прясно мляко
30 гр. прясна мая
175 гр. заквасена сметана
60 гр. краве масло
40 мл. олио + още за доомесване
550-600 грама брашно
2 ванилии
около 100 грама стафиди за плънка
белтък и захар за отгоре

Аз също като авторката на оригиналната рецепта ползвах хлебопекарната за замесване и втасване на тестото, защото още ме болеше дясната китка от предното едночасово месене. Първо обаче затоплих прясното мляко и разтворих в него маята, заедно с 1 ч.л. захар и щипка сол. След като шупна го добавих към разбитите яйца, след това сложих захарта и пуснах хлебопекарната да работи. Постепенно добавих заквасената сметана, разтопеното краве масло и олиото. Ванилията смесих с брашното и започнах бавно да добавям от него към течната смес. Изчаквах брашното да се поеме от сместта и едва тогава добавях новата порция. В един момент вече се оформи топка тесто, която все още леко лепнеше, но се отделяше от стените на контейнера. Тогава спря програмата за месене на тесто и я пуснах на ново. Затворих капака на машината и зачаках финалния сигнал. При мен е час и 20 минути. Тестото беше втасало перфектно. Като го изсипвах на намазнения плот, се усещаха балончетата въздух вътре в него. Разделих тестото на две части, оформих ги така, че вътре да сложа стафидите и направих два дълги фитила, които оплетох и сложих в кръгла тавичка. Мушнах я във загрята на 50 градуса фурна и през това време разбих останалия белтък на сняг. Като си удвои тестото обема, го намазах с белтъка, поръсих обилно със захар и опекох на 180 градуса. Наблюдавах почти през цялото време козунака и когато отгоре започна да се зачервява, покрих с алуминиево фолио, докато извадя суха клечка за зъби от вътрешността. Ужасно съм горда с крайния резултат, за това ще ми простите баналната рецепта... /мислех да пусна снимки на тортата, която направих за 4-тия рожден ден на моята Мария, но незнам кога и дали ще събера сили.../

7 коментара:

  1. Макар и предозирали с козунаци, в нашето семейство няма да откажем още един, защото много го обичаме;)
    Изглежда великолепно!
    А това с работата... ще се настроиш все някога или ще спреш да спиш;)))))Аз работя по втория начин;)
    Хубава вечер,Пипилотке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, дано да успея да се настроя, че много си харесвам новата работа, обаче пусто обичам и да спя. То не че за второто много имам време, ама като съм недоспала ставам леко кисела и обръщам гръб на всякакво творчество :)))
      Благодаря за милите думи... :*

      Изтриване
  2. Ааа ето те и теб, много се радвам да те видя, т.е. да прочета , че си добре, работата ... ами така е, то няма свършване, защото след работа те чака в къщи :)
    Браво за козунака, аз се предадох още след втория провал ... защото два пъти тесото като ми втасваше преля и не ме питай как се чисти тази пекарна после :)) Грабвам си едно парченце от твоя Пипи :)
    За блога ... ами да то и аз все вечер късно и нощем и то при мен си личи, само като погледна публикациите си от миналата година, дълги и с много снимки, сега ... все нямам време и ме домързява, чак се зачудих ... дали има смисъл, ама си имам вече много скъпи дружки и то само благодарение на този блог:)
    Така че пиши, дори само по някой ред ние ще ги прочетем :)
    Прегръдки и целувки и на децата и дай да видим тортата, сигурна съм , че е хубава! И на патерици да ви е много здрава и щастлива малката рожденничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евка, Евка, ти си моята муза! Само заради коментарите тук бих влизала по-честичко, стига да имах физическата възможност :)
      Радвам се, че козунакът ми ти е харесал, а ти не се отказвай, гаранция, че следващия път ще ти се получи ;)
      Може би ще се престраша да покажа и тортата си... благодаря за милите пожелания :)
      Лека и спокойна вечер :*

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Пипи,чуден е станал!Още едно положително мнение,че квасената сметана се отразява божествено на козунака!
    Чакам да събереш сили и малко време,за да видим и тортата,а на рожденицата ти-много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Пипи, радвам се да те видя макар и за малко :) Козунакът е страхотен - тъкмо започнах да позабравям колко хубаво беше по Велкиден с всички тези аромати при приготвянето му. Пожелавам ти успех с работата и да ти остава време поне да поспиш :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...