вторник, 6 март 2012 г.

Крем-карамел



Всяка себеуважаваща се домакиня поне веднъж е правила този чуден десерт... Аз се уважавам /в повечето случаи/, но до сега всеки мой опит да направя чудно красив, вкусен и най-важното гладък крем-карамел се е провалял с гръм и трясък. Уж водата не ми завираше, уж не бърках дълго яйцата, уж спазвах всичките тънкости по правенето на този капризен десерт, но уви...до сега се получаваше винаги с шупли и без обем :( Мога да кажа, че дори стигнах до момента, в който си казах - край, стига с тия опити и пилеене на продукти. Обаче един ден Герчо, моята най-добра приятелка, която е бременна към настоящия момент /споменавала съм я и друг път/, сподели, че ще прави крем-карамел. Аз пък й споделих моите неволи... Тя пък нали е другарче, каза, че имала изпитана рецепта за съвършен крем-карамел, за който гарантира, че няма начин да не се получи. Рекох си - пробвам наистина за последно :)

Продукти:
8 яйца
1 литър мляко
1 ч.ч. захар + 5 с.л. за карамела
ванилия
малко лимонов сок

Продуктите са почти единтични с тези, които съм ползвала и преди. Но този път технологията се различаваше от тази, която аз правех преди. Та значи тук първо се сварява млякото до кипване. Ако имате ванилия на шушулки, сложете в млякото и после прецедете, ако ли не, сложете в млякото ванилията на прах след като поизстине. Към него се добавя захарта, разбърква се, докато се разстопи и след това топлото подсладено мляко се оставя настрани да изстине до стайна температура, т.е. да е леко топло. През това време се разбиват 8-те яйца, но не с миксер, а с телена бъркалка, може и с обикновена вилица. Целта е яйцата да не се разбият прекалено много.
Когато температурите на млякото и яйцата се уеднаквят, те се смесват с леко разбъркване.
5-те супени лъжици захар се слагат в тенджерка, към тях се добавя малко лимонов сок, с цел захарта да не прегори /аз не обичам тъмен карамел/ и се разтопява до получаване на карамел. Същият се разсипва по шоличките, след което млечно-яйчената смес се разпределя отгоре.
Кремът се пече на водна баня /наливам вода в тавата почти до ръба/ на 160 градуса /фурната ми е без вентилатор/ за около час и 40-50 минути.

Снимките са правени вечер /почнах работа и нямам възможност да снимам на дневна светлина/ и не са с добро качество, пък и нещо не успях да обърна добре последната шоличка, която скрих за снимки...:) Истината е обаче, че по-вкусен и по-гладък крем-карамел не съм нито правила, нито яла до сега :)

5 коментара:

  1. ОБОЖАВАМ ГО! Толкова мазен и без шупли е станал твоя крем че човек не може да му устои.
    Хубав ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Правя крем-карамел от 8-годищна и винаги е бил чудесен, до мига в който си купихме нова фурна. сега не мога да уцеля температурата и е пылен провал. Бяч се отказала, но щом твырдиш, че така става, непременно ще опитам. И децата ще са доволни:)

    ОтговорИзтриване
  3. Пипилотка и аз като теб :))) Ще пробвам рецептата!
    Минавам да ти честитя 8-ми Март и много прегръдки и целувки от Алпите :)

    ОтговорИзтриване
  4. И моята фурна е от "МОДЕРНИТЕ"... стотици неуспешни опити... сега направих рецептата по твоя начин. Само да попитам тавата най-отдолу ли да я сложа ?... нямам само долно печене и слагам една тава горе защото много бързо препича.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тавата я слагам най-отдолу. Ако започне да се препича отгоре много, покрий с алуминиево фолио. Успех ;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...