петък, 10 февруари 2012 г.

Класически курабийки



Тъй, тъй...
То се е видяло, че баба Зима ще ни окупира до април, та поне да дооформим меките овали по тялото... :) Ако сте като мен и мразите студа, силния вятър и лошото време, ще разберете минорното ми настроение. Тук, в Бургас, дори и сняг няма /не че ми е притрябвал де/, ама по-добре от пронизващия костите мразовит вятър. И тъй като не рискувам да изведа малкия дечко на разходка или в бъкащия от вируси мол, седим у дома и ... готвим. На моменти регулярното готвене омръзва, за това се налага да вкарваме свежа нотка в менюто.
Тъй, стига лирични отклонения. Рецептата за тези класически курабийки ми беше пратена от моята най-добра бременна приятелка, която "мъти" в далечно Торонто. Даааа, и там е студено, а на нея /слава Богу/ й отмина гадния период за близки срещи с тоалетната чинии, за това и тя се отдава леко чревоугодничене.
Хайде, спирам, ето я и рецептата ;)

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар /май по-добре кафява/
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. мазнина /олио и масло в съотношение 1:1/
1 амонячна сода
1/2 к.л. сода бикарбонат
1 ванилия
брашно, колкото поеме за меко тесто


Содата се гаси в киселото мляко. Отделно яйцата се разбиват, добавя се захарта, мазнината /маслото на стайна температура/, киселото мляко и ванилията. Поетапно се добавя пресятото брашно и се омесва на топка. Оставя се малко да "почине".
Разточва се на кора с дебелина 7-8 мм. и се изрязват фигурки.
Нареждат се в тава /върху сладкарска хартия/, намазват се с разбит жълтък и се отгоре се поръсват с кристална захар, смлени орехи или каквото друго ви хрумне.
Пекат се до златист цвят в загрята до 180-190 градуса фурна.
Консумират се с мярка /все пак след няколко месеца идва плажния сезон ;)/


Фотографии: Гергана Маринова

4 коментара:

  1. Пипи чудна рецепта и фантастично изглеждат тези курабийки :) И аз споделям мислите ти по отношение на времето, поне сняг си имаме и то в изобилие! Пожелавам ви вече да сте много здравички и с усмивка да посрещаме пролетта, надявам се скоро :)) Последната снимка с цветето е жестока!
    Прегръдки и много хубав уикенд ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудих се къде те издуха вятъра, никаква те няма...Идеални ми идват тези курабийки за кафенцИтУ :) , че моите дЗверчета кукнаха много рано днес. Приятни почивни дни!
    п.п. цветето какво е ококорено в този студ, много настроение създава ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Пипилотке,
    то си е за омръзване тая работа със студа и ако има и вятър, просто.... нищо повече няма да кажа, че няма да звучи добре;)
    А съм човек обичащ зимата и студа и не пропускам ден да изведа децата дори и на минусовите температури, но всичките ми желания взеха да се смръзват вече;)
    Тези толкова класически курабийки са прекрасно начало и край за един студен февруарски ден!
    Хубава , по-топла и пълна с положителни емоции седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни курабийки, тъкмо за студено време:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...