понеделник, 30 януари 2012 г.

Кашкавалени мини-тарталети



Ето ме и мен...
Помня, че бях обещала по-често да наминавам оттук, но здравословните проблеми, които си мислех, че сме оставили в старата година, явно не искат да ни изоставят и ни следват неотлъчно. Едва ли има майка, която няма да ме разбере как се чувствам,... предполагам, че за всяка една от нас светът е сив, черен дори, когато болест измъчва най-свидното й. Полагам усилия да гледам по-ведро на нещата, но не винаги се получава. И все пак се оказа, че преди около 3 седмици открих в този блог тази неотразимо вкусна рецепта, която грабна всичи у дома. Е, сещате се, че няма как да не я споделя с вас :)
Първият път, когато направих рецептата, се оказа, че докато отида за апарата, почти не е останало нищо за снимане. Моите гладници бяха нападнали сочната тарталета от всички страни. За това тази неделя се затворих в кухнята с идеята да направя снимки още докато извадя тавата от фурната. Е, не успях... Обаче предимството на мини-тарталетите е, че поне можеш да си скриеш няколко за снимки :)))
Промених малко съставките за тестото, за това ще напиша и моя вариант. Мисля обаче, че вкусово почти нямаше разлика.

Продукти за тестото /за 12 форми с диаметър на дъното около 6 см./:
1 яйце
80-90 гр. краве масло
половин кофичка кисело мляко
1/2 ч.л. сол
брашно за замесване на меко тесто

Продукти за пълнежа:
2 яйца
150 гр. сирене
1 пакет бейби моцарелки
150 гр. кашкавал

Маслото се реже студено на малки кубчета и се смесва с яйцето и солта, добавя се киселото мляко, след което поетапно се доомесва с брашното. Така получената топка тесто се завива в прозрачно фолио и се прибира за кратко в хладилника.
През това време яйцата за плънката се разбиват, добавя се натрошеното сирене и малко от настъргания кашкавал.

Тестото се разделя на 12 равни топки, разточват се и се разпределят във формите за тарталети. Всяка формичка се пълни с плънката, в средата се слага по една бейби моцарелка и отгоре се поръсва с настъргания кашкавал.
Формичките се слагат в тава /аз ползвах тази на фурната/ и се пекат за около 20-25 минути на 220 градуса.

Хубавото на тази рецепта е, че всичко може да се приготви до етапа на печене. Примерно приготвяте от тази вечер, а утре след работа просто печете.
Повярвайте ми, наистина е страшно вкусно!!!

Тъй като наистина отдавна не бях писала в блога, днес приятно се изнедадох от две награди, които получих от Чародейката на кулинарията, която ни поднася своите рецепти в блога си Ароматно в кулата на вещицата

Условията на наградата са:
1. Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2. Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3. Споделете 7 неща за себе си!
Тъй като миналата година имах честата да получа такава награда и вече споделих 7 неща за себе си, сега по предложение на вещичката ще споделя 7-те места /извън България/, на които мечтая да ида :)
1. Бразилия
2. Индия
3. Нова Зенландия /там държа да ида с Герчо, моята най-добра и най-стара приятелка, тъй като по принцип дестинацията е нейна идея/
4. Испания
5. Ню Йорк
6. Канада
7. Ирландия
Едва ли ще ида и на 7-те места, ще съм доволна поне двете европейски страни да посетя, но какво пък, човек за това живее - за да мечтае... Аз поне като мечтая, се усещам една идея по-жива :)

Втората награда, която получих днес е от една съвършена кулинарка - Мони, която се представя с двуезичния си блог - Kochzauber

С удоволствие надзъртам в блога на Мони, защото там винаги черпя смели идеи за разнообразяване на семейната трапеза.
Бих искала да предам и двете награди поименно на всички блогове, които следя, но както винаги се случва, пиша когато дребосъците заспят. А тишината, която настава у дома по това време, ми действа наркотично приспиващо, за това ще си спестя изброяването на имена. Нека всички се чувстват наградени! Благодаря ви, че ви има :)

9 коментара:

  1. Хей, Привет! Много се радвам да те видя! И веднага с толкова вкусна рецепта откриваш сезона :) Скритите тарталетки изглеждат супер! Пожелавам ти бързо прогонване на всички болести и повече поводи за усмивки! Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са! Много ми харесват тарталетките. Поздравления!

    Миленка, прегръдки!Нацелувай Мишето!

    ОтговорИзтриване
  3. Хей Пипилотке къде се загуби отново, много съжалявам за здравословните проблеми!!! Наистина много добре те разбирам, защото и ние сме в подобен кошмар от началото на декември и не свършва:( С мъж ми на пук на всичко решихме, че трябва да си живеем живота и най вече децата, то ясно в битката с тези болести, няма да се дадем, но и свършване няма!
    Тарталетките ти са превъзхидни, много ми харесват и децата ще им се зарадват!
    Много ви прегръщам и целувки на сладките ти дечица :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пипилота,честити награди и дано мечтите ти наистина се осъществят!
    Детенцето да оздравее бързо пожелавам от сърце и много благодаря за рецептата,че я бях пропуснала при Ели,но сега няма да й се размине,върховна е!При теб-също-симпатични и много вкусни са несъмнено тарталетките ти!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни тарталетки! Скорошно оздравяване!

    ОтговорИзтриване
  6. Пипилотке,
    радвам се да те видя!
    Това с болестите и децата е кошмар. Миналата година по същото време преживях всичко това няколко пъти с всички деца едно по едно. Сега ми се ще да ни подмине, но те разбирам и ти пожелавам да сте на финалната права и оттук нататък само слънце, здраве и усмивки!
    Тарталетките са прекрасни, аз нямаше да успея да запазя за снимка;)
    Хубава вечер и те чакаме скоро пак;)

    ОтговорИзтриване
  7. Пипилотке, скорошно оздравяване на детенце. Тарталетките са невероятни. И тук ще кажа, че съм много щастлива, че ми се довери. Идеята за мини тарталетки е чудесна.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Хей, момичета, отново ме карате да се чувствам оценена... Благодаря на всички за милите коментари! Надявам се слънцето да изгрее и над нашата улица скоро и да не ви занимавам повече с нашите тегоби...
    Желая на всички от сърце здраве и весели усмивки, макар и в тези студени, снежни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Хейййй....Пипилотке, страхотни Кашкавалени мини-тарталети си направила! Прекрасни снимки! Желая много , много , много здраве на твоето слънчице и....нека всеки един ден е празник на теб! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...