вторник, 10 януари 2012 г.

Супа-топчета



Едва ли има домакиня, която да не е правила супа-топчета. Или, хайде, да кажем по-голямата част от домакините. Защото аз съм от тези, дето обожават тази супа, а дълго време се лутах, докато улуча перфектната за мен рецепта. Не защото е кой знае каква философия, но един път пробвах с ориз, един път с фиде, понякога ставаше почти перфектна, а понякога просто се ядеше... На моменти дори си мислех да зарежа целият този експеримент, но се оказа, че дъщеря ми един ден поиска "супа с кюфтенца". Ех, какво ли не прави една майка в старанието си да угоди на детето си, още повече, че въпросното дете рядко склонява да яде готвено и набляга на комбинацията препечена филийка с кашкавал за вечеря...

Продукти, които ползвах:
около 150 грама свинска кайма /овкусена/
30-40 грама ориз
2 средно големи картофа
1 морков
1 глава лук
1 червена пиперка /може и консервирана/
магданоз

За застройката:
1 яйце
3-4 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно

В съвсем малко олио се задушава ситно нарязания лук /аз доливам и мъничко вода/. Добавя се и ситно нарязания морков. Налива се топла вода и се оставя да заври. Слага се почистената и разрязана на две пиперка /след като се свари, я вадя, беля ципата, режа я на ситно и я връщам в супата/ или ако се ползва от консерва, се нарязва на ситно /аз като цяло обичам да кълцам всичко на ситно :)/

Супата се посолява на вкус.
През това време каймата се омесва с ориза, правят се малки топченца, като се внимава да не се притискат много. Овалват се в брашно и накуп се изсипват в бульона.
След като супата отново заври, се добавят картофите, нарязани на две /това го правя, за да мога като се сварят, да ги извадя лесно от бульона и да ги пасирам/.
Супата се оставя да къкри на слаб огън, като са готови картофите се пасират и се връщат обратно. Те придават една много приятна гъстота на супата.

Добавя се магданоза и супата се маха от котлона.
Разбива се яйцето с киселото мляко и брашното. Постепенно при застройката се добавя по малко от горещия бульон, докато се изравнят температурите и се смесват двете течности.

Всички у дома останахме доволни, включително и мъжът ми, който по принцип супи и готвена кайма не яде, но се оказа, че е пръв любител на супа-топчета ;)

5 коментара:

  1. Има, има домакиня, която не е правила, въпреки че страшно много обича :) Накараме да завъздишам по твоята супичка! Май ще трябва да се престраша и да опитам :) Благодаря за рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно предложение за сезона ! Обичам супичка с топчета!Много ми хареса рецептата! Благодаря сърдечно! Приятна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Момичета, много се радвам, че моята интерпретация за супа-топчета ви е харесала. Благодаря ви за милите думи!
    Лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Пипи, заповядай в кулата. Там има награда за теб. Чудна супичка, точно на място в снежния месец!

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепна супичка, Пипи!! Обичам много супа топчета. Твоята изглежда убийствено вкусна!
    В блогчето си имам награда, която искам да споделя с теб. Очаквам те!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...