понеделник, 27 май 2013 г.

Повече блат, по-малко крем

Правенето на торти, както и на разни други тестени и сладки изделия, ми доставя огромно удоволствие. За съжаление като един изявен чревоугодник трудно устоявам да не си хапна и за това се опитвам да избягвам правенето на торти, кексове, тутманици и прочие калорични бомби. Доста често правя нещо, което в крайна сметка се оказва, че си го хапвам сама или просто го нося на работа, за да споделя с колежките, защото домочадието е капризно... Начело с главата на семейството :) Та като го споменах...той обича да си хапва сладко, но има определени предпочитания и вкусовите ни се различават тук-там. Примерно аз харесвам сиропирани сладкиши, а той не, аз харесвам торти с повече крем, а той точно обратното. Отплеснах се... :) Та тази торта е направена по негов вкус. Реших да съм бяла и добра, а и в хладилника седеше самотна кутия с маскарпоне, чийто срок на годност наближаваше да изтече. За блат ползвах рецепта за вкусен кекс, а кремът се оказа малко като количество, така че сътворих тортата-мечта на моето пораснало момче :)

Продукти за блатовете:
3 големи или 4 малки яйца
1 1/2 чаена чаша захар
12 супени лъжици олио
15 супени лъжици вода
2 чаени чаши брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
1-2 супени лъжици какао
По желание - 1/2 чаена чаша ситно нарязани орехи

Продукти за крема:
250 грама маскарпоне
250 грама заквасена сметана
1 чаена чаша пудра захар

Шоколад за заливка

Правенето на блатовете е лесно - яйцата се разбиват до побеляване, добавя се захарта и се бърка интензивно. След това добавяме олиото и водата и след това брашното заедно с какаото, ванилията и бакпулвера. Ако решите да добавите орехи, сега е момента. Разделих сместа на две и я пекох в малка кръгла форма /диаметър около 18 см./ Получиха се два блата, които заравних и разполових още на две.

Докато блатовете се пекат, се забърква крема. Маскарпонето се разбива на пухкав крем, добавя се пудрата захар и после постепенно и леко се добавя заквасената сметана.

Когато блатовете изстинат /а може да се направят и от предния ден/ започваме сглобяването на тортата. Нареждаме блат, сиропираме /аз ползвах сок от компот от праскови/, следва умерено количество крем. И така до края. Почти не ми остана много крем за измазване, но все пак успях. Притеснявах се да не стане много суха тортата, но явно след като блатовете са добре напоени, те не поемат много от крема.

Накрая украсих отгоре с шоколадова глазура.

Думите на мъжа ми, когато опита тортата бяха: "Това ти е една от най-вкусните торти, които си правила!" Еееех, колко му трябва на човек да му се стопли душичката :)


петък, 24 май 2013 г.

Маслени шприцовани бисквитки


Шприцът за бисквитки ми беше в списъка на желани пособия в кухнята. Естествено сред множеството желани неща, все оставаше на заден план за нещо по-важно. Миналата седмица обаче докато зяпах в един немски магазин за преоценени стоки, се натъкнах на такъв шприц /Zenker/ на супер символична цена и веднага го грабнах. У дома вече се сетих, че аз всъщност нямам подходяща рецепта за бисквитки, с която да го "сефтосам". И тук на помощ се притече форумът бг-мама :)с любезното съдействие на Селма Огромно благодаря!
Последвах и съвета й да направя половин доза и то най-вече защото лятото чука на вратата ни и морето неумолимо ме зове :)


Тук ще напиша продуктите за половин доза:
125 грама краве масло
125 грама пудра захар
2 яйца
1 к.л. лъжичка сода в брашното
250 грама брашно

Разбих маслото с пудрата захар, добавих яйцата, а след това и брашното със содата. Бях се притеснила да не стане прекалено твърдо и да счупя новата си придобивка /както ме бяха предупредили няколко мами от форума/, та следях гъстотата на тестото при всяко поетапно добавяне на брашното. За моя радост мерките се оказаха перфектни и тестото стана годно за шприцоване. За малко да пропусна да го охладя леко в хладилника, но веднага поправих грешката си и ... изпекох 4 тави :) Е, едната тава леко попрепекох, ама с две деца, които постоянно викат "мамо, мамо", мисля, че беше леко провинение.
И пак заради тях се наложи да доукрася бисквитките с шоколад, а после те "коригираха" украсата ми с цветни захарни пръчици :)
Излишно е да казвам, че част от бисквитките бяха унищожени преди украсата :)))))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...