четвъртък, 30 юни 2011 г.

Сладко от череши


Лятото е моят любим сезон, а началото му още повече, защото е времето на любимите ми плодове - черешите. Доволно потривах ръце как ще мина на едно черешово разтоварване, гледайки няколкото килограма череши, които натъпках в двете големи кутия в хладилника. За жалост на следващия ден се сдобих с гаден чревен вирус... :( Не можех да си представя всичките тези череши да изгният, за това реших да направя сладко. Спомням си как навремето хапвах с апетит филия селски хляб, дебело намазан с масло и домашно сладко от череши и ... запретнах ръкави.
Точното количество продукти за правене на сладко зависи от количеството череши, но съотношението е следното:
1 кг. череши
1 кг. захар
200 мл. вода
1 ч.л. лимонена киселина
100 гр. орехови ядки

Правя уточнението, че черешите се теглят след като се махнат костилките им.
Още един съвет - чистете черешите с ръкавици!!! Не правете като мен, освен ако не искате ръцете ви да се оцветят, все едно сте ги къносвали...
Измитите череши се посипват със захарта и се оставят да си пуснат сока няколко часа /в хладилник/.

След това се налива водата и започват да се варят на среден огън. Сладкото се разбира кога е готово, когато капнем капка от сока в порцеланова чинии и не се разтече. Не го сгъстявайте прекалено, защото като изстине се сгъстява още малко.
Към готовото вече сладко се добавя лимонената киселина и се разбърква.
След това се добавят и ореховите ядки /те са пожелание, но баба така правеше и вкусът беше невероятен/.
Топлото сладко се изсипва в бурканчета, те се затварят и се обръщат с капачката надолу.

За по-сигурно може да се стерилизират бурканите за 10 минути.

събота, 11 юни 2011 г.

Какаов сладкиш


Гладът за сладко тия дни ме е нападнал тотално, постоянно отварям шкафа да потърся някоя забравена вафла, знаейки, че такава няма... И как ще има като у дома всички сме сладкоманиаци :) За това отворих хладилника и се заех да забъркам нещо сладко, решавайки, че в противен случай ще изпадна в хипогликемия :)))

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. /около 250 гр./ захар
125 гр. краве масло
90 гр. /един голям/ шоколад
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
10 с.л. брашно
3 с.л. тъмно какао

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Содата се слага в киселото мляко, за да шупне и се изсипва към яйчната смес. Разтопените на водна баня шоколад и краве масло се добавят към общата смес след като поизстинат. Накрая се добавят брашното и какаото.
Сместа се изсипва в намазана с мазнина и поръсен с брашно форма и се пече около 40 минути на 190 градуса. Вътрешността на сладкиша дори изпечен остава леко влажна.
Сладкишът не е нещо уникално, просто моя интерпретация, която реших, че е достатъчно вкусна, за да я споделя ;)

петък, 10 юни 2011 г.

Пълнени тиквички с яйца и сирене



Като дете си мислех, че тиквичките се ядат само пържени, така ги правеше мама - убийствено вкусни, гарнирани с кисело мляко и стрък пресен чесън.
На един по-късен етап опитах яхния от тиквички с ориз, крем супа от тиквички и други подобни, но срам, не срам си признавам, че никога до сега не бях яла пълнени тиквички. За това реших да поправя тази грешка. И тъй като у дома през лятото месото не е много на почит, реших да ги напълня с яйца и сирене.
Рецептата е удивително лесна и бърза, а резултатът - пръстооблизващ...

Продукти:
4-5 малки тиквички
3 яйца
около 200-250 гр. сирене
лук за гарниране

Тиквичките се измиват /не се белят/, разрязват се на две по дължина и се слагат да се бланшират във вряща подсолена вода за около 5 минути.
Изваждат се от водата и се оставят да се изцедят и изстинат. След това средата се издълбава, като семките се запазват. Тиквичките се подреждат в намаслена тавичка и се пъхат във фурната да се запекат за около 20-тина минути. След това се вадят и се пълнят със сместа от разбити яйца и натрошено сирене. При мен тази смес се оказа повечко, за това каквото остана го разбърках с издълбаните семки и разпределих между тиквичките.
Тавата се връща във фурната, докато плънката придобие златист цвят.

Гарнирах тиквичките със зелените листа на пресен лук.

неделя, 5 юни 2011 г.

Овесени бисквити с пресни ягоди


Отново е неделя и оползотворявам малкото свободно време да се завъртя в кухнята. Още в сряда попаднах на тази интересна рецепта в блога на Ирина , чиито рецепти следя при всяка нейна публикация и всеки път оставам безмълвна пред таланта й.
Честно казано рядко приготвям овесени ядки, защото децата ми не са им фенове, аз също не ги харесвам особено, но веднъж бях яла овесени бисквити и много ми харесаха. А какво по-хубаво от домашно приготвени такива? След вчерашната ни разходка до вилата на моите родители се върнахме с голяма купа ягоди. Отделих една малка купичка от най-ситните и реших да ги ползвам в тази рецепта вместо стафиди и орехи.
Тъй като нямах под ръка кафява захар, промених леко продуктите, за това давам моя вариант.

Продукти:
100 грама краве масло
1 яйце
3 с.л. захар
3 с.л. мед
100 гр. брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
1 ванилия
100 грама финни овесени ядки
около 30-40 ситни ягодки

Разбърквам сухите съставки в една купа, а в друга смесвам маслото, яйцето и меда. Постепенно добавям сухите и бъркам до хомогенна каша. Не ползвам миксер, става много лесно с една вилица или малка телена бъркалка. Накрая добавям ягодите. Послушах съвета на Ирина и прибрах сместа в хладилника за по-малко от час, за да стегне маслото.
След това с лъжица за сладолед гребвах от сместа и слагах купчинки на прилично разстояние една от друга върху сладкарска хартия. При печенето сместта се отпуска и купчинките стават плоски бисквитки.
Пекат се за около 10-15 минути на 180 градуса.

Може да ви се прииска да ги хапнете още от тавата, но най-добре изчакайте да изстинат - тогава са хрупкави и още по-вкусни :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...