петък, 18 февруари 2011 г.

Картофени бисквитки



В студения и мрачен петъчен ден, стоях на топло в къщи и се рових в една стара книга за рецепти. Не търсих нищо конкретно, просто наскоро подреждах част от книгите и си отделих тази, за да я прегледам. Картофи и бисквити никак не ми се връзваха, но пък любопитството ме загложди. Имах продуктите, за това реших да пробвам. Сварих повечко картофи, с остатъка сготвих вкусна картофена крем-супа за децата. Рецептата е лесна, а резултатът повече от чудесен. Мерило ми е капризната ми половинка, който от вратата изяде 7-8 и дори се озърташе за още.

Продукти:
100 грама сварени и пасирани картофи
1 жълтък
60 грама пудра захар
80 грама краве масло
1/2 бакпулвер
1 ванилия
кората на един лимон
брашно за омесване на меко тесто

Картофите варих без сол, пасирах още докато са горещи. През това време разбърках жълтъка с маслото и захарта, добавих изстиналите картофи, подправките и брашното. От баба знам, че пудра захар и брашно винаги се пресяват. Разточих все още топлото тесто, изрязах формичките и ги сложих да се пекат за около 30-35 минути на 190 градуса.

Вкусни са и горещи, но аз ги предпочитам изстинали и леко хрупкави. Идеални за следобедно кафе или просто ей така, между другото.

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Пълнени пиперки с булгур


Купих един пакет с булгур преди повече от месец. Някой беше споменал, че е готвил и е много вкусно. Колкото и да е странно, аз никога не съм яла. Нито баба ми, нито майка ми някога са готвили. Така, че нямах никаква представа как да го приготвя. Авторката на този разкошен блог ми предложи една интересна рецепта с булгур, цукини и козе сирене, но снощи ровейки във фризера, видях че имам хубави пиперки, приготвени за пълнене. Така, че ги извадих и просто ги напълних с булгур. Обикновена и семпла рецепта, но пък опасно вкусна. Хубавото е, че е съобразена с принципите на разделното хранене, което я прави и подходяща за моя дълъг процес на отслабване.

Продукти:
1 чаена чаша булгур
2 глави лук
няколко скилидки чесън
1-2 супени лъжици доматено пюре /или ситно нарязани домати/
1 ситно нарязан морков
няколко пиперки за пълнене
магданоз

Измих булгурът и го накиснах в малко студена вода.
Задуших лука и чесъна в малко олио, добавих доматеното пюре, подправки /сол, червен и черен пипер/, а след това и моркова.
След това добавих булгура, малко вода и оставих леко да се задуши. Поръсих с магданоз и махнах от котлона.
Напълних чушките, сложих ги в йенска тенджера с капак, добавих вода в съотношение 3:1 спрямо булгура и мушнах във фурната за около час на 200 градуса.

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Дребни сладки Валентинки

Преди десетина години бях ужасно романтична, а може би прекалено млада /и зелена.../. 14-ти февруари беше тогава деня на любовта, който очаквах с нетърпение, шиех безумно червени сърца и тръпнех от нетърпение с какво ще ме изненада половинката. С времето поумнях и осъзнах, че нагласата ми към този празник вече е друга. Вярно, любовта е важно нещо, но трябва ли да я почитаме в един ден от годината. Отдавна вече не шия червени сърца, а и не очаквам да получа букет цветя или кутия бонбони. Обаче явно нещо от онези далечни години е останало в мен и днес просто реших, че ще направя нещо семпло за любимия човек. Имах готови линцерови сладки и забърках млечен марципан, боядисах го в бледо-розово и украсих набързо. Видях нежна усмивка в очите на любимия, това ми беше достатъчно, вече се разбираме без думи...

Шоколадови мъфини с банан

Имам сестра, която е добра в много неща, но готвенето не е едно от тях. Именно затова се учудих много когато опитах у тях кекса, който тя твърдеше, че е направила. Помолих я за рецептата и се оказа, че освен вкусен, сладкишът е и много лесен за правене. Днес реших да запретна ръкави, но вместо формата за кекс, извадих тази за мъфини.

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. краве масло
100 гр. шоколад
4 с.л. прясно мляко
1 бакпулвер
1 ванилия
1 2/3 ч.ч. брашно
1 банан

Разтопявам шоколадът и кравето масло с прясното мляко на водна баня. Може и в микровълнова, но аз лично предпочитам първия начин. В отделен съд разбивам яйцата със захарта. Добавям шоколадовата смес, ванилията и брашното с бакпулвера. Когато сместта е хомогенна, добавям ситно нарязания банан.
Разпределям сместа и пека за около 40 минути при 180 градуса.

Част от мъфините поръсих с пудра захар...

След това си поиграх мъничко с малко млечен марципан, просто имах настроение и време, макар, че резултатът е скромен...

събота, 5 февруари 2011 г.

Постни кифлички със сладко от цели ягоди


Обичам да експериментирам с брашно и мая. Събота сутрин, трябваше да направя закуска, а се чудих какво различно да е. Останалото прясно мляко в хладилника не ми се видя годно за употреба, така че налях малко топла вода и забърках тестото...

1 чаена чаша топла вода
половин кубче жива мая
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици маргарин
брашно за замесване на меко тесто

Когато тестото утрои обема си, откъснах малки топченца, раздърпах ги в ръце до получаване на овал и сложих по една ягодка. Завих на руло и ги сложих в намазана с мазнина тава. Пекох ги на 240 градуса за 20-25 минути.



Ухаят чудесно и са много пръхкави.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...